Cercetătorii Institutul de tehnologie din Massachusetts au dezvăluit o propunere de combatere a schimbărilor climatice prin crearea unui scut plutitor de dimensiunea Braziliei, folosind „bule spațiale” care ar putea reflecta razele soarelui.
Proiectul de cercetare Space Bubbles sugerează că o „plută” de bule înghețate ar putea fi poziționată între Pământ și soare pentru a bloca o parte din radiația acestuia și, prin urmare, a reduce efectele încălzirii globale provocate de om.
„Deși abordarea schimbărilor climatice necesită în mod necesar reducerea emisiilor de CO2 pe Pământ, alte abordări, cum ar fi geo-ingineria, ar putea suplimenta astfel de eforturi dacă măsurile actuale de atenuare și adaptare s-ar dovedi a fi inadecvate pentru a inversa tendințele actuale ale schimbărilor climatice”, a declarat echipa. „În special, geo-ingineria solară – un set de tehnologii care urmăresc să reflecte o fracțiune din lumina soarelui care vine pe Pământ – sa dovedit teoretic a fi o soluție valoroasă pentru completarea eforturilor actuale de reducere a emisiilor de CO2.”
Acest nou proiect este inspirat de un concept prezentat pentru prima dată de astronomul Roger Angel. Echipa de cercetare a fost formată din arhitecți, ingineri civili și mecanici, fizicieni și oameni de știință a materialelor care au lucrat la aspectele tehnice și sociale ale a ceea ce grupul numește un „proiect la scară planetară” ce își propune să găsească o soluție la schimbările climatice.
Grupul MIT consideră că dacă pluta de bule poate devia 1,8% din radiația solară incidentă înainte de a atinge Pământul, acestea pot inversa complet încălzirea globală de astăzi. Chiar dacă nu pot stabili o umbrire de 1,8%, ei au încredere că un procent mai mic oferă suficiente beneficii pentru a ajuta la atenuarea fenomenului de încălzire globală.
Experimentele preliminare au arătat că este posibilă umflarea bulelor de peliculă subțire, menținută la o temperatură de -50 de grade Celsius, însă este încă nevoie de multă muncă înainte de a se putea lua în considerare punerea în aplicare a planului. Un beneficiu cheie al abordării „bulelor spațiale”, spun susținătorii săi, este că ar fi reversibilă. Bulele ar putea fi dezumflate și mutate din Punctul Lagrangian.
„Credem că avansarea studiilor de fezabilitate a unui scut solar la următorul nivel ne-ar putea ajuta să luăm decizii mai informate în anii următori, dacă abordările de geoinginerie devin urgente”, spune Carlo Ratti, profesor de tehnologii urbane la MIT Senseable City Lab.
Articol de Izabela Constantin