Oamenii de știintă din China au creat o lună artificială la una dintre unitățile de cercetare ce le permite să simuleze mediile cu gravitație scăzută prin magnetism.
Unitatea, programată pentru deschidere anul acesta, va folosi câmpuri magnetice înăuntrului unei încăperi de tip aspirator pentru a face gravitația să dispară.
Inspirația vine de la un experiment mai vechi care a folosit magnetismul pentru a face o broască să leviteze, dezolvoltat de fizicianul Andre Geim, din cadrul Universității din Manchester din Marea Britanie.
Li Ruilin este unul dintre inginerii geotehnicieni din cadrul Universității din China care a declarat pentru South China Morning Post că această încăpere va fi plină de roci și praf pentru a imita suprafața lunară. Invenția este prima lună de tipul acesta din lume și cercetătorii spun că ar putea imita condiții de gravitație scăzută, fără a fi limitată de timpul de funcționare.
Ideea a apărut din dorința oamenilor de știintă de a testa noi tehnologii în medii similare înainte ca acestea să fie trimise pe lună, unde gravitația este doar 1/6 din cea resimțită pe pământ. Astfel, în eventualitatea în care apar defecțiuni tehnice, acestea ar putea fi rezolvate înainte de a fi puse în practică. Când vine vorba despre testarea unei tehnologii, unele tipuri de experimente durează câteva secunde, un test de impact, pe când altele, ca cele de fluaj, pot dura și zile întregi. Rezultatul unui test de fluaj, spre exemplu, ne-ar putea informa de modul în care un material se va deforma în urma stresului și presiunii constante.
Levitația diamagnetică este fenomenul ce stă la baza experimentului cu broasca, dar și a camerei cu lună artificială. Atomii sunt compuși din nuclee atomice și electroni minusculi care îi orbitează în mici cercuri de curent, mișcând curentul și inducând mini câmpuri magnetice. De obicei, câmpurile magnetice ale tuturor atomilor dintr-un obiect sunt orientate aleatoriu, se anulează și magnetismul nu se manifestă. Însă, dacă se aplică un câmp magnetic extern tuturor atomilor, situația se schimbă. Electronii iși vor modifica mișcarea, producând propriul lor câmp magnetic pentru a fi în opoziție cu cel aplicat.
Trucul de levitație folosit de Geim și acum în camera cu lună artificială provine dintr-un efect numit levitație diamagnetică. Atomii sunt compuși din nuclee atomice și electroni minusculi care le orbitează în mici bucle de curent; acești curenți în mișcare, la rândul lor, induc mici câmpuri magnetice. De obicei, câmpurile magnetice orientate aleatoriu ale tuturor atomilor dintr-un obiect, indiferent dacă aceștia aparțin unei picături de apă sau unei broaște, se anulează și nu se manifestă niciun magnetism la nivelul întregului material.
Totuși, dacă se aplică un câmp magnetic extern acelor atomi, totul se schimbă: Electronii își vor modifica mișcarea, producându-și propriul câmp magnetic pentru a se opune câmpului aplicat. Dacă magnetul extern este suficient de puternic, forța magnetică de respingere dintre acesta și câmpul atomilor va deveni suficient de puternică pentru a învinge gravitația, obiectul ajungând să leviteze – fie că este vorba de o piesă avansată de tehnologie lunară sau de un amfibian confuz – în aer.
Experimentele demarate în camera cu lună vor fi folosite pentru a informa si ghida noul program de explorare lunară a Chinei- Chang’e, zeița chineză a Lunii. Această misiune nu este prima misiune Change; Change 4 a aterizat un rover pe o parte îndepărtată a lunii în 2019, iar Change 5 a recuperat mostre de rocă în 2020.
Testele finalizate în cameră vor fi folosite pentru a informa programul de explorare lunară al Chinei , Programul chinez de explorare a lunii . Această inițiativă include Chang’e 4, care a aterizat un rover pe partea îndepărtată a Lunii în 2019, și Chang’e 5, care a recuperat mostre de rocă de pe suprafața Lunii în 2020. China a declarat, de asemenea, că va înființa o stație de cercetare lunară la polul sud al Lunii până în 2029.
China este lider mondial în aducerea spațiului pe pământ, aceștia reușind să creeze chiar și un soare artificial. De fapt, soarele artificial este un reactor de fuziune nucleară care se poate încălzi de cinci ori mai mult decât soarele pentru mai bine de 17 minute. Cercetătorii chinezi își doresc ca acesta să devină, în viitor, o sursă aproape nelimitată de energie pentru orașe.
Articol de Victoria Nănău