HomeGourmetDulce și periculos. Un îndulcitor ar putea conduce la creșterea uneia dintre...

Dulce și periculos. Un îndulcitor ar putea conduce la creșterea uneia dintre cele mai agresive bacterii

Potrivit unui studiu din 2018, un aditiv folosit în mai multe alimente ar fi putut contribui la răspândirea unei bacterii foarte periculoase în SUA. Vina este îndreptată direct către trehaloză, care se găsește în alimente precum batoanele nutritive și guma de mestecat. De asemenea, trehaloza este folosită în mod obișnuit în produsele congelate, cum ar fi înghețata, fiind folosită pentru a scădea punctul de congelare al alimentelor.

Trehaloza este un zahăr format din două molecule de glucoză și este cunoscut și sub denumirea de tremaloză. Unele bacterii, ciuperci, plante și animale nevertebrate îl sintetizează ca sursă de energie și pentru a supraviețui înghețului și lipsei de apă.

Dacă această descoperire este confirmată, putem considera că este un avertisment dur la faptul că și aditivii aparent inofensivi au potențialul de a provoca probleme de sănătate dacă sunt introduși în dieta noastră zilnică.

În acest caz, trehaloza este asociată cu creșterea a două tulpini ale bacteriei Clostridium difficile, capabile să provoace diaree, colită, cedarea anumitor organe și chiar moarte.

Creșterea rapidă a acestei bacterii rezistente la antibiotice a devenit o problemă uriașă pentru spitale în ultimii ani, iar momentul este sincronizat cu apariția trehalozei pe piață.

„În 2000, trehaloza a fost aprobată ca aditiv alimentar în Statele Unite pentru o serie de alimente, de la sushi și legume până la înghețată”, a spus unul dintre cercetători, Robert Britton de la Colegiul de Medicină Baylor din Texas, în ianuarie 2018.

„Aproximativ trei ani mai târziu, rapoartele privind focarele de infecție au început să crească. Alți factori pot contribui, de asemenea, dar credem că trehaloza este un declanșator cheie”.

Liniile de C. difficile la care se referă Britton sunt RT027 și RT078. Când cercetătorii au analizat genomul acestor două tulpini, au găsit secvențe ADN care le-au permis să se hrănească eficient cu doze mici de trehaloză.

De fapt, aceste bacterii au nevoie de aproximativ 1.000 de ori mai puțină trehaloză pentru a trăi decât alte soiuri de C. difficile, datorită structurii lor genetice.

Pentru a-și testa descoperirile, oamenii de știință au realizat experimente cu șoareci cărora li s-a administrat tulpina RT027. În grupul căruia i s-a administrat doze mici de trehaloză, rata mortalității a fost mult mai mare – nu din cauza mai multor bacterii, au descoperit oamenii de știință, ci pentru că zahărul i-a permis să producă mai multe toxine otrăvitoare.

Teste suplimentare pe fluide din trei intestine umane au arătat că RT027 este capabilă să crească din cantități mici de trehaloză, în timp ce alte tulpini de bacterii nu au fost.

Încă nu este sigur că trehaloza a contribuit la creșterea C. difficile, dar rezultatele studiului și momentul aprobării sale ca aditiv sunt destul de convingătoare. Acum vor fi necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Potrivit cifrelor de la Centers for Disease Control and Prevention din SUA, înregistrate în 2011, C. difficile a fost responsabil pentru jumătate de milion de infecții pe parcursul anului și 29.000 de decese în primele 30 de zile de la diagnosticare. Să sperăm că această nouă cercetare ne poate ajuta să găsim modalități de a lupta împotriva ei.

Știm deja despre zahăr că în cantități nepotrivite devine neprietenos în ciuda aparențelor, însă sunt neaștepate efectele pe care un astfel de aditiv alimentar le poate avea asupra organismului. Până la rezultate concrete, alimentația sănătoasă este cel mai accesibil mod prin care ne putem feri de anumite afecțiuni și prin care putem susține efortul pe care îl facem zilnic.

 

Articol de Larisa Ivan

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente