HomeTechnologyCopacii mecanici, colectori profesioniști de carbon

Copacii mecanici, colectori profesioniști de carbon

Până de curând, ideea de a aspira cantități uriașe de dioxid de carbon din atmosferă cu scopul de a inversa schimbările climatice era doar o poveste de domeniul filmelor science-fiction. Acum însă, inventatorul unor astfel de „copaci mecanici” spune că, probabil pe parcursul următoarelor două decenii aceste mașinării vor deveni o normalitate.

Planeta nu își poate permite să mai primească în continuare cantități atât de mari de carbon care să se împrăștie în mediul înconjurător, așa cum s-a întâmplat și continuă să se întâmple în prezent. Nu toate emisiile provin din surse mari, cum ar fi centralele electrice sau fabricile, unde CO2 poate fi captat pe măsură ce este eliminat prin tuburi.

Rămâne bineînțeles de rezolvat problema pe care o reprezintă cealaltă jumătate a emisiilor, care provin fie de la mașini, avioane, motociclete sau chiar dușuri fierbinți în timp ce cuptorul cu gaz din bucătărie eliberează CO2.

Acest prototip de arbore artificial este o coloană asemănătoare unui acordeon care are 10 metri înălțime când este complet extins și 1,5 metri lățime, cu un tambur de 2,5 metri lățime atașat la bază. Coloana conține 150 de discuri orizontale, circulare, acoperite cu substanțe chimice care captează CO2 atunci când vântul suflă prin ele.

Astfel, invenția poate elimina CO2 din atmosferă fără a fi nevoie să tragă aer prin diferite sisteme care folosesc dispozitive consumatoare de energie. În schimb, tehnologia captează eficient carbonul pe măsură ce vântul suflă aer prin sistem din orice direcție. Dacă este implementată la scară înaltă, acești copaci mecanici ar putea duce la reduceri semnificative ale nivelurilor de CO2 din atmosferă. Acest lucru, la rândul său, ar ajuta la combaterea încălzirii globale și deci la îmbunătățirea calității vieții.

Inventatorul Klaus Lackner, profesor la Universitatea din Arizona, este încrezător  că poate avea primi copaci mecanici gata de lansarea pe piață într-un an sau doi și că am putea, la nivel global, avea un miliard dintre în două decenii.

„Scopul nostru este să facem acești copaci mecanici în fabrici și să îi facem în sute de mii. Pot pune cel puțin zeci de mii pe un kilometru pătrat ”a spus el. „Cred că trecerea la copacii mecanici este aproape”.

„Cred că șansele de a reuși sunt destul de bune, dar nu există nicio garanție. Și sunt șanse să obținem un preț cu mult sub 100$ pe tonă” – prețul la care devine o tehnologie viabilă din punct de vedere comercial”, a mai adăugat acesta.

Industria combustibililor ar putea găsi această sursă de carbon utilă, de asemenea, deoarece este responsabilă pentru o cantitate mare de emisii globale de carbon, potrivit lui Lackner, și provine parțial din necesitatea de a fora pentru petrol și gaze naturale.

Potrivit lui Reyad Fezzani, director la Silicon Kingdom Holdings, procesul de rafinare a petrolului și gazelor necesită o cantitate semnificativă de energie, iar produsul finit eliberează și mai mult dioxid de carbon în atmosferă. Fezzani a mai spus și că se fac eforturi la nivel global pentru a converti carbonul captat într-o sursă de combustibil pentru a reduce forajul în întreaga lume.

„Dacă plantăm copaci în mod tradițional, durează ani să se maturizeze”, explică Lackner. „Acesta este un proces mai rapid și, având în vedere că emisiile de CO2 continuă să crească, avem nevoie de o soluție rapidă.”

Imagine: Arizona State University News

Articol de Izabela Constantin

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente