HomeTechnologyCu un pas mai aproape de elucidarea trecutului cu ajutorul inteligenței artificiale

Cu un pas mai aproape de elucidarea trecutului cu ajutorul inteligenței artificiale

DeepMind, o companie de inteligență artificială, a dezvoltat în colaborare cu o echipă de istorici un algoritm menit să ajute la restaurarea textelor antice, având o acuratețe de 72%.

Echipa de cercetători este formată din oameni de știință de la Universitatea Oxford și Universitatea de Economie și Afaceri din Atena. Lucrarea în care au descries cum funcționează aplicația, cum a fost creată și ce teste au fost derulate pentru a se convinge de eficiența acesteia a fost publicată în revista Nature.

Studiul arheologiei are o importanță aparte, deoarece astfel trecutul poate fi deblocat și înțeles prin căutarea și analiza obiectelor antice care au supraviețuit de-a lungul veacurilor. Din punct de vedere istoric, a fost o disciplină care necesită timp și răbdare pentru a-și dezvălui secretele. Cu ajutorul inteligenței artificiale de astăzi, cercetătorii sunt capabili să afle mult mai ușor mai multe despre lumea în care trăim, examinând critic artefactele din trecut.

O parte considerabilă dintre artefacte au fost erodate de-a lungul timpului, fiind fie sparte, fie incomplete. Procesul lung și obositor pe care această reconstituire a textelor antice îl reprezintă a fost simplificat cu ajutorul aplicației Ithaca. Noua aplicație de învățare automată lucrează după principiul învățării din alte texte antice pentru a prezice părțile care lipsesc din documentele neelucidate.

Echipa de cercetători a folosit aproximativ 60.000 de texte grecești antice din zona Mediteraneană care au fost deja studiate și despre care se știe că au fost scrise între anii 700 î.Hr. și 500 d.Hr. Echipa a mascat unele dintre personajele din texte și apoi a comparat predicțiile generate de Ithaca.

Apoi, echipa a folosit un set de date de aproape 8000 de inscripții care erau deja studiate și înțelese, pentru a testa performanța aplicației singură sau cu ajutorul a doi istorici. Pe cont propriu, Ithaca putea restaura textele cu o acuratețe de 62%, în timp ce istoricii antici singuri restaurau textul cu o acuratețe de aproximativ 25%. Cu toate acestea, cele mai precise reconstrucții au fost cele ale istoricilor, când foloseau acest sistem, cu un procent de acuratețe de 72%.

„Sperăm că, așa cum l-am proiectat, va fi ușor de utilizat pentru un istoric, pentru că vor introduce textul [pe o interfață online] și apoi vor primi toate aceste vizualizări pe care le pot folosi. ”, spune Yannis Assael la DeepMind din Marea Britanie, care a fost și unul dintre autorii studiului.

Atunci când încearcă să recupereze texte antice, istoricii au în general trei obiective majore de atins. Primul ar fi restaurarea textului, urmat de stabilirea locului și timpului consemnării. Pentru a face acest lucru, ei caută trăsături și modele distinctive în stilul de scriere și le compară cu cele ale textelor antice care au fost deja găsite și datate. Cu ajutorul aplicației Ithaca acest proces a ajuns să fie mult simplificat, inteligența artificială demonstrându-și astfel încă odată avantajele.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente