HomeLifestyleCum ne facilitează codurile QR viața?

Cum ne facilitează codurile QR viața?

Deși pot părea simple, codurile cu răspuns rapid sau QR, sunt capabile să stocheze foarte multe date și permit utilizatorului să acceseze informații instantaneu.

Ce sunt codurile QR?

Un cod QR este un tip de cod de bare care poate fi citit cu ușurință de un dispozitiv digital și care stochează informații într-o grilă de formă pătrată.

Primul sistem de coduri QR a fost inventat în 1994 de compania japoneză Denso Wave, parte a companiei Toyota. Plecând de la nevoia de a urmări vehiculele și piesele în timpul procesului de fabricație, Denso a dezvoltat un tip de cod de bare care ar putea codifica mai multe tipuri de caractere, precum kanji și cele alfanumerice.

Codurile de bare standard pot fi citite doar într-o singură direcție – de sus în jos și implicit pot stoca doar o cantitate mică de informații, de obicei într-un format alfanumeric. Un cod QR este citit în două direcții – de sus în jos și de la dreapta la stânga făcând posibilă integrarea mai multor date. Datele stocate într-un cod QR pot include adrese URL ale site-urilor web, numere de telefon sau până la 4.000 de caractere.

Denso Wave și-a făcut public codul QR și a declarat că nu își va exercita drepturile de brevet. Preluarea inițială a ideii a fost lentă; cu toate acestea, în 2002, primele telefoane mobile care conțin cititoare QR încorporate au fost comercializate în Japonia. Utilizarea smartphone-urilor a dus la o creștere semnificativă a numărului de companii care folosesc coduri QR. Compania a continuat să își îmbunătățească designul original pe parcursul anilor iar noile lor coduri QR includ trasabilitate, protecția mărcii și măsuril anti-falsificare.

Sunt codurile QR sigure?

Atacatorii pot încorpora adrese URL rău intenționate într-un cod QR. Deși oamenii știu că aceste coduri pot deschide o adresă URL, pot fi mai puțin conștienți de celelalte acțiuni pe care codurile QR le pot iniția pe un dispozitiv. Pe lângă deschiderea unui site web, aceste acțiuni pot include adăugarea de contacte sau scrierea de e-mailuri. Acest element de surpriză poate face amenințările de securitate deosebit de problematice.

Colectează coudrile QR informațiile și datele personale?

Software-ul generator de coduri QR nu colectează informații de identificare personală. Datele pe care le colectează – și care sunt vizibile pentru creatorii codului – includ locația, de câte ori a fost scanat codul și la ce oră, plus sistemul de operare al dispozitivului care a scanat codul.

Din ce este alcătuit și cum funcționează un cod QR?

Un cod QR standard este identificabil pe baza a șase componente:

Zona liberă – Chenarul alb gol din jurul exteriorului unui cod QR.

Modelul de căutare – Codurile QR conțin de obicei trei pătrate negre în colțurile din stânga jos, din stânga sus și din dreapta sus.

Modelul de aliniere – Un alt pătrat mai mic conținut undeva lângă colțul din dreapta jos. Acesta asigură citirea codului, chiar dacă este înclinat.

Modelul de sincronizare – O linie în formă de L care trece între cele trei pătrate din modelul de căutare. Modelul de sincronizare ajută cititorul să identifice pătrate individuale din întregul cod și face posibilă citirea unui cod QR deteriorat.

Informații despre versiune – Un câmp mic de informații conținut în apropierea celulei modelului de căutare din dreapta sus. Aceasta identifică ce versiune a codului QR este citită

Celulele pentru date – Restul codului QR comunică informațiile reale, adică adresa URL, numărul de telefon sau mesajul pe care îl conține.

Tipuri de cod QR

Există patru versiuni larg acceptate de coduri QR. Versiunea utilizată determină modul în care datele pot fi stocate și se numește „modul de intrare”. Poate fi numeric, alfanumeric, binar sau kanji și este comunicat prin câmpul de informații.

Modul Kanji – Poate cel mai puțin sonor dintre toate, este folosit pentru a codifica caractere în japoneză. Acesta este modul original, dezvoltat pentru prima dată de Denso Wave însă de atunci a devenit cel mai puțin eficient, cu cele mai puține caractere disponibile pentru stocare.

Un cod QR poate folosi mai multe moduri, atâta timp cât fiecare cod QR conține câmpul de informații despre versiunea corectă.

Aplicabilitatea în diverse domenii

  • Vânzări și Marketing – pentru conectarea directă la paginile de produse online.
  • Urmărirea evoluției pandemiei de Covid-19 – dacă cineva este testat pozitiv pentru Covid-19 într-un restaurant sau un bar, alți vizitatori ai locației sunt alertați de o aplicație, datorită datelor acumulate din scanările codurilor QR.
  • Pe ambalajul produselor – pot dezvălui informații nutriționale despre produs sau oferte speciale care se pot accesa ulterior.
  • În industrie – pentru supravegherea îndeaproape a produselor și consumabilelor. În restaurante meniurile se pot accesa prin astfel de coduri iar plata notei se poate face de asemenea prin ele.
  • În serviciile de curierat – pentru a urmări coletele. De exemplu, brandul global de modă ASOS a trecut în întregime la coduri QR pentru urmărirea rambursărilor.
  • În educație – pentru a ajuta la interacțiunea cu elevii, în clasă sau bibliotecă, pentru sarcini precum găsirea cărților cautate.

Masahiro Hara, unul dintre responsabilii realizării acestei tehnologii, răspunde foarte interesant la întrebarea: „Ce fel de oameni speră că vor folosi codul QR”, spunând că: „Nu îndrăznesc să precizez ce fel de oameni îl vor folosi. Vreau doar să las oamenii să folosească codul, să vină cu noi modalități de a-l integra și să pună aceste idei în practică. Acesta este modul prin care, aș dori să cred că au fost aduse îmbunătățiri evolutive codului QR.” Moștenirea pe care ne-o lasă vine la pachet cu responsabilitatea de a prelua această muncă de cercetare și rezultatul ei și de a-i da o nouă viață în aplicațiile cotidiene ale prezentului.

 

Articol de Larisa Ivan

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente