HomeLifestylePutem avea o soluție pentru alergiile la pisici?

Putem avea o soluție pentru alergiile la pisici?

Mai mulți cercetători de la o companie de biotehnologie din Virginia susțin că fac progrese privind eliminarea problemelor legate de alergiile la pisici.

Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unei metode care să nu activeze alergiile de care suferă stăpânii pisicilor. În jur de 10-15% din populație suferă de alergii provocate de părul de animale și desi există deja rase de pisici care să nu provoace astfel de probleme, cum ar fi Sphynxul sau Balinese, care nu au păr, pentru mulți oameni încă există dorința de a adopta o pisică îmblănită.

După ce au analizat ADN-ul a 50 de pisici domestice, autorii studiului au descoperit faptul că există două gene – cunoscute sub numele de CH1 și CH2 – care codifică proteina Fel d 1. Pentru a determina dacă aceste două gene pot fi supuse sau nu schimbărilor, aceștia au analizat mai apoi genomul a opt specii diferite de pisici sălbatice și au descoperit că aceste regiuni de codificare prezintă o mare variație între specii.

Această descoperire implică faptul că proteina Fel d 1 nu a fost conservată evolutiv, ceea ce sugerează că cel mai probabil alergenul nu este esențial în organismul pisicii și prin urmare, poate fi șters fără a dăuna animalelor. În trecut, oamenii de știință nu erau siguri dacă acest scenariu este valabil sau nu, deoarece funcția proteinei nu este pe deplin înțeleasă.

Potrivit autorilor, Fel d 1 nu se găsește în niciun alt organism în afara familiei pisicilor și că o proteină similară la șoareci a fost ștearsă genetic fără a provoca efecte dăunătoare, întărind astfel ideea că acest compus nu este esențial, în cel mai probabil caz.

Cercetătorii au folosit tehnologia de editare a genelor CRISPR pentru a elimina regiunile de codificare Fel d 1 din celulele de pisică. Acest lucru nu a provocat modificări genetice nedorite în niciuna dintre regiunile în care au prezis că ar putea avea loc modificări în afara țintei.

Abordările alternative pentru combaterea alergiilor la pisici, declară oamenii de știință, sunt probabil ineficiente, deoarece nu elimină complet proteina în cauză. De exemplu, produsele alimentare pentru pisici care conțin anticorpi care distrug proteina s-au dovedit că reduc nivelul de antigen cu 47%, în timp ce vaccinurile par să elimine aproximativ 50% din această substanță.

Cu toate acestea, autorii spun că persoanele alergice au tendința de a prezenta simptome chiar și atunci când sunt expuse la cantități mici de Fel 1 d și că eradicarea completă a proteinei folosind tehnologii de editare genetică poate fi, prin urmare, singura soluție.

Este nevoie bineînțeles de mai multe cercetări pentru a perfecționa tehnica, deși cercetătorii proclamă cu optimism că „studiile viitoare vor avea ca scop dezvoltarea unui mijloc de ștergere a genelor Fel d 1 la pisicile adulte și de a face efectiv pisicile hipoalergenice”.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente