Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia au găsit o metodă care ar putea ajuta într-o bună zi pacienții să își regenereze oasele pierdute din cauza cancerului sau a bolilor degenerative.
Studiul a fost publicat în revista Small și se concentrează asupra tratării celulelor stem cu unde sonore de înaltă frecvență, pentru a le transforma în celule osoase. Deși ingineria țesuturilor este încă un domeniu în dezvoltare, există speranța ca oasele și mușchii să poată fi reconstruiți prin valorificarea capacității naturale a corpului uman de a se vindeca singur.
Celulele stem au capacitatea de a se transforma în orice alt tip de celulă – o superputere pe care unele animale o folosesc pentru a-și reface membrele. Pentru medicină, aceste celule oferă potențialul de a ne ajuta să reparăm părți ale corpului uman care au fost deteriorate de răni sau boli.
Studiile anterioare care au schimbat celulele stem adulte în celule osoase au folosit echipamente complicate și costisitoare și s-au luptat cu producția de masă, făcând utilizarea pe scară largă nerealistă. Echipa RMIT a dezvoltat un microcip cu costuri reduse, care produce unde sonore în intervalul de înaltă frecvență.
Ei au descoperit că atunci când au expus celulele stem în ulei de siliciu pe o placă de cultură la aceste frecvențe de unde înalte, celulele stem au început să se modifice în celulele osoase. Echipa a propus ipoteza conform căreia celulele stem pot fi tratate în acest mod înainte de a fi acoperite pe un implant sau injectate în organism pentru a crește țesut nou la locul leziunii.
Cercetătorul și co-autorul studiului, prof. Leslie Yeo a petrecut peste un deceniu cercetând interacțiunea undelor sonore la frecvențe de peste 10 MHz cu diferite materiale. Dispozitivul generator de unde sonore pe care l-au dezvoltat poate fi folosit pentru a manipula cu precizie celule, fluide sau materiale.
„Putem folosi undele sonore pentru a aplica exact cantitatea potrivită de presiune în locurile potrivite celulelor stem, pentru a declanșa procesul de schimbare”, a spus Yeo. „Dispozitivul nostru este ieftin și simplu de utilizat, așa că ar putea fi ușor extins pentru a trata simultan un număr mare de celule – vital pentru o inginerie eficientă a țesuturilor”.
Echipa intenționează să investigheze extinderea platformei pentru a trata un număr mare de celule în același timp. Scopul lor este de a lucra pentru dezvoltarea de bioreactoare pentru a procesa celule stem pentru aplicare clinică.
Articol de Izabela Constantin