Un nou studiu demonstrează că un anumit tip de lumină ultravioletă poate reduce nivelul de microbi din aer în proporție de 98% în numai 5 minute.
Cercetarea sugerează faptul că lumina eliberată de aceste lămpi poate reduce semnificativ transmiterea bolilor mediate prin aer, cum ar fi Covid sau gripă, în spațiile închise. Conform declarațiilor cercetătorilor, această lampă ar putea echivala calitatea aerului dintr-o cameră închisă cu cea dintr-un spațiu liber.
Este cunoscut de mult timp faptul că lumina UVC poate ucide bacteriile și virușii, însă aceasta nu poate fi folosită pentru iluminarea spațiilor, deoarece poate fi dăunătoare pentru sănătatea pielii, dar și a ochilor. În urmă cu aproximativ un deceniu, oamenii de știință au dezvoltat un alt tip de raze UV, care poartă denumirea de luminăx UVC îndepărtată, despre care se spune că ar fi la fel de eficientă în distrugerea bacteriilor și a virușilor. Diferența este că această lumină UVC îndepărtată nu are efecte adverse pentru oameni, deoarece lungimea de undă este mai scurtă decât cea a prototipului inițial.
Noul studiu a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea St. Andrews, Universitatea Dundee, Universitatea din Leeds și Universitatea Columbia din New York. Aceștia au testat eficacitatea luminii UVC îndepărtate într-o cameră mare de dimensiunea unei încăperi cu aceeași rată de ventilație pe care o au o casă sau un birou obișnuit.
În timpul experimentului, un pulverizator a emis în mod continuu o ceață de aerosoli de bacterii S. aureus în cameră. Motivul pentru care aceștia au ales bacteriile S. aerus este pentru că acestea ar fi mai greu de îndepărtat prin intermediul acestei lumini decât alte viruși. Când concentrația de microbi din cameră s-a stabilizat, cercetătorii au pornit lămpile, care au inactivat mai mult de 98% dintre microbii din aer în doar cinci minute. Nivelul scăzut al microbilor viabili a fost menținut în timp, chiar dacă aceștia au continuat să fie pulverizați în cameră.
Modul în care eficacitatea diferitelor abordări pentru reducerea nivelurilor de viruși din spațiile interioare este măsurată constă în numărul de schimbări de aer pe oră. În acest studiu, lămpile studiate au produs echivalentul a 184 de schimburi de aer pe oră. Acest rezultat depășește orice altă abordare a dezinfectării spațiilor interioare ocupate, unde în mod normal, numărul de schimbări pe oră este între 5 și 20.
David Brenner, doctorand la Universitatea Columbia din New York, a spus: „Acum știm că lumina UVC îndepărtată este extraordinar de eficientă în uciderea microbilor din aer. Pe baza studiilor noastre anterioare, avem dovezi foarte puternice că lămpile vor fi la fel de bune la uciderea tuturor variantelor COVID-19, trecute, prezente și viitoare, precum și a „virusurilor de modă veche” precum gripa și rujeola. Așadar, prin simpla adăugare de lumină UV la iluminatul convențional din încăperile interioare, putem ucide rapid toți virușii transportați în aer din cameră și astfel ne putem proteja împotriva transmiterii bolilor de la persoană la persoană.”
Rezultatele studiului ne aduc și mai aproape de posibilitatea de a evita continuarea unei pandemii sau a izbucnirii altor focare infecțioase. Lămpile cu lumină UVC îndepărtată sunt deja existente pe piață.
Articol de Izabela Constantin