HomeHealthAnalizele pe care nu ar trebui să le omitem la 35 de...

Analizele pe care nu ar trebui să le omitem la 35 de ani

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Boston, un indice scăzut de colesterol HDL, alături de niveluri ridicate ale trigliceridelor din sânge în jurul vârstei de 35 de ani ar fi asociate cu o posibilitate mai ridicată de a dezvolta boala Alzheimer mai târziu.

Studiul menționat a fost realizat prin analiza datelor strânse de la participanții unui studiu anterior. Pacienții au fost monitorizați la intervale de patru ani pentru o perioadă mai lungă de timp. Au fost alese grupe de adulți cu vârste cuprinse între 35-50 ani, 51-60 și 61-70. Au fost analizate corelațiile dintre numeroși factori de risc ale mai multor boli cardiovasculare și diabet cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Pacienților le-au fost făcute analize care au inclus măsurarea colesterolului HDL, dar și LDL, trigliceridele, glicemia și presiunea sângelui.

Cercetătorii au descoperit că persoanele din grupele 35-50, dar și 51-60, care au avut niveluri mai scăzute de colesterol bun (HDL) au ajuns să dezvolte mai târziu boala Alzheimer. De semenea, glicemia ridicată în intervalele de vărstă amintite pot prezice de asemenea apariția bolii mai târziu în viață.

Doctorii sunt de părere că gestionarea atentă a acestor factori începând de la vârsta adultă poate scădea riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare și diabet, precum și de Alzheimer.

„Aceste descoperiri arată că factorii de risc cardiovascular, printre care și nivelul de colesterol ridicat care nu a fost raportat în mod constant încă de la vârsta de 35 de ani, pot fi și factori de risc puternici atunci când vorbim despre posibila dezvoltare a bolii Alzheimer”, spune autorul principal al studiului, Xiaoling Zhang, care este doctor și asistent universitar de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Boston.

Așadar, putem avea un avantaj în fața dezvoltării acestei boli dacă decidem din timpul tinereții să facem alegeri mai sănătoase în ceea ce privește modul în care trăim.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente