HomeHealthO nouă metodă de eliminare a pietrelor la rinichi

O nouă metodă de eliminare a pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi reprezintă o condiție medicală adesea întâlnită, care aduce cu sine un grad ridicat de disconfort. În multe dintre cazuri, pietrele mici sunt eliminate spontan și fără nicio intervenție, însă, unii pacienți au nevoie de intervenții chirurgicale pentru a evita afectarea permanentă a rinichilor.

Pietrele la rinichi sunt bucăți de cristale asemănătoare pietricelelor formate din depozite dure de minerale și săruri în rinichi. Aceste depuneri pot provoca dureri severe care pot dura aproximativ săptămâni sau chiar luni. Tratamentele non-chirurgicale pentru pietrele la rinichi includ administrarea de analgezice și consumul de lichide pentru a ajuta la îndepărtarea lor. Pentru pietrele mai mari, totuși, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a sparge depozitul.

Un articol publicat în Journal of Urology aduce în lumina publicului o nouă metodă non-invazivă pentru tratarea acestei afecțiuni. Studiul relatează despre un tratament pe bază de unde sonore care a eradicat problema pietrelor la rinichi pentru 19 persoane. Metoda, denumită litotriție cu undă de explozie (BWL), a fragmentat cu succes majoritatea pietrelor la rinichi, promițând o modalitate de a trata pacienții care suferă de această afecțiune comună, fără folosirea bisturiului.

Pe parcursul ultimelor decenii, chirurgii au folosit undele sonore pentru a sparge pietrele la rinichi printr-o metodă numită litotriție cu unde de șoc extracorporală (ESWL). Metoda implică pulsuri acustice de mare intensitate și necesită, în general, ca pacienții să fie sedați sau chiar anesteziați.

Această nouă metodă diferă de ESWL prin faptul că poate fi administrată folosind un dispozitiv portabil, fără să fie nevoie de sedare. Litotripsia cu undă de explozie utilizează impulsuri ciclice scurte de energie prin ultrasunete pentru a sparge pietrele la rinichi în fragmente  2 mm sau mai mici.

Dr. Jonathan Harper și colegii săi de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Washington au efectuat studii inițiale derulate cu pacienți umani cu pietre la rinichi. Pacienții au fost supuși unei proceduri chirurgicale, numită ureteroscopie, care este folosită pentru a trata pietrele mai mari. Înainte de acest tratament, pietrele au fost tratate cu o perioadă scurtă de BWL – nu mai mult de 10 minute. Folosind ureteroscopul, cercetătorii au putut observa cât de bine au lucrat ultrasunetele în spargerea pietrelor, precum și orice leziune a țesuturilor renale.

În studiu, BWL a fost utilizat la 19 pacienți pentru a viza 25 de pietre confirmate. În general, o medie de 90% din volumul pietrei a fost complet mărunțită în perioada scurtă de tratament. Treizeci și nouă la sută din pietre au fost complet fragmentate, în timp ce 52% au fost parțial fragmentate.

Bineînțeles, această metodă are încă nevoie de mai multe cercetări înainte de a fi implementată la scară largă în clinici. Încă este nevoie de investigare privind metodele optime de tratament, iar scopul final este dezvoltarea unei proceduri care să poată fi executată rapid atunci când pacienții se prezintă pentru prima dată cu pietre la rinichi.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente