Inteligența artificială ar putea ajuta medicii să determine dacă pacienții sunt susceptibili la a suferi efecte adverse provocate de diferite medicamente utilizate la scară largă.
Cercetătorii de la Universitatea din Exeter au colaborat cu cei de la Universiatea Kent, Medway NHS și Social Care Partnership Trust și au avut ca scop evaluarea acestui nou instrument conceput pentru a calcula probabilitatea ca medicamentele să provoace efecte anticolinergice adverse asupra corpului și creierului.
Reacțiile adverse frecvente pot apărea de la medicamentele eliberate pe bază de rețetă, dar și fără prescripție medicală, care afectează creierul prin blocarea unui neurotransmițător cheie numit acetilcolină. Multe medicamente, cum ar fi unele medicamente pentru vezica urinară și antidepresive, pot avea efecte anticolinergice.
Aceste efecte secundare ale medicamentelor pot include confuzie, vedere încețoșată, amețeli și o scădere a funcției creierului. Efectele anticolinergice pot crește riscul de cădere și pot fi asociate cu o creștere a mortalității. Studiile anterioare au descoperit, de asemenea, că ar putea exista un risc mai mare de demență atunci când sunt utilizate pe termen lung.
Cercetătorii au dezvoltat un instrument care calculează efectele secundare ale medicamentelor folosind inteligența artificială. Instrumentul online este numit International Anticholinergic Cognitive Burden Tool (IACT) și utilizează procesarea limbajului natural, care este o metodologie AI și o analiză a structurii chimice pentru a identifica medicamentele cu efecte anticolinergice.
Instrumentul de identificare a efectelor secundare ale medicamentelor este primul care încorporează învățarea automată pentru a dezvolta un instrument actualizat automat disponibil pe un portal de site-uri web. Probabilitatea apariției oricăror reacții adverse ale medicamentului anticolinergic este evaluată prin atribuirea unui scor pe baza evenimentelor adverse raportate și aliniat îndeaproape cu structura chimică a medicamentului. Acest lucru face ca instrumentul să aibă rezultate mai precise.
Cercetătorii au chestionat 110 profesioniști din domeniul sănătății pentru a stabili dacă vor implementa acest instrument pentru a identifica eventualele efecte secundare ale medicamentelor. Ei au descoperit că 85% ar folosi instrumentul dacă ar deveni disponibil.
„Instrumentul nostru este primul care folosește tehnologia inovatoare de inteligență artificială în măsurarea poverii anticolinergice – în cele din urmă, odată ce au fost efectuate cercetări suplimentare, instrumentul ar trebui să sprijine farmaciștii și profesioniștii din domeniul sănătății care prescriu cel mai bun tratament pentru pacienți”, a declarat Dr. Saber Sami, de la Universitatea din East Anglia.
Articol de Izabela Constantin