HomeLifestyleCrește fericirea și reduce stresul. Cercetătorii recomandă înlocuirea rețelelor de socializare cu...

Crește fericirea și reduce stresul. Cercetătorii recomandă înlocuirea rețelelor de socializare cu acest tip de activitate.

Sănătatea ta mintală va fi mult îmbunătățită dacă petreci cu 30 de minute mai puțin în fiecare zi pe rețelele de socializare și mai mult timp făcând mișcare. Acest lucru a fost demonstrat recent într-un studiu realizat de o echipă de la Centrul de Cercetare și Tratare a Sănătății Mintale din Ruhr-Universität Bochum din Germania, condus de profesorul asistent dr. Julia Brailovskaia.

Urmarea acestui sfat timp de două săptămâni a făcut ca participanții să se simtă mai fericiți, mai mulțumiți, mai puțin stresați de pandemia Covid-19 și mai puțin deprimați decât participanții dintr-un grup de control. Aceste rezultate au persistat chiar și la șase luni după încheierea studiului, când subiecții au continuat să spună că au petrecut mai puțin timp pe rețelele de socializare, că își mențin activitatea fizică, se simt mai fericiți și au redus consumul de țigări.

Dezavantajele rețelelor de socializare

Utilizarea rețelelor de socializare a explodat odată cu restricțiile impuse de pandemia COVID-19. Milioane de persoane au apelat la Facebook, TikTok, Twitter și alte platforme pentru a scăpa de sentimentele de izolare, anxietate și deznădejde.

Cu toate acestea, timpul excesiv petrecut pe ecran a dus la comportamente care provoacă dependență, un atașament emoțional mai puternic față de rețelele de socializare și o suferință psihică mai profundă pentru mulți oameni. Teoriile conspirației și știrile false se pot răspândi, de asemenea, necontrolat în aceste medii virtuale și pot crește anxietatea.

Având în vedere că nu știm cu certitudine cât va dura criza coronavirusului, am vrut să știm cum să protejăm sănătatea mintală a oamenilor cu servicii cât mai puțin costisitoare”, a explicat Julia Brailovskaia. Pentru a afla dacă tipul și durata utilizării rețelelor sociale pot contribui la acest lucru, împreună cu echipa ei,  a efectuat un studiu experimental.

Un experiment care a durat două săptămâni

Echipa de cercetare a recrutat 642 de participanți și i-au repartizat aleatoriu într-unul din cele patru grupuri de dimensiuni aproximativ similare. Primul grup a redus utilizarea zilnică a rețelelor de socializare cu 30 de minute pe parcursul perioadei de intervenție de două săptămâni. Al doilea grup și-a crescut activitatea fizică zilnică cu 30 de minute, continuând să folosească rețelele în mod normal, întrucât cercetările anterioare au arătat că exercițiile fizice ar putea îmbunătăți starea de spirit și ar putea reduce simptomele depresiei. Al treilea grup a crescut activitatea fizică, în timp ce a scăzut și timpul petrecut pe rețelele de socializare. Iar în ultimul grup, cel de control, pe parcursul perioadei de intervenție, comportamentul a rămas neschimbat.

Înainte, în timpul și până la șase luni după faza de intervenție de două săptămâni, participanții au răspuns la sondaje online privind durata, intensitatea și semnificația emoțională a utilizării rețelelor de socializare, activitatea fizică, satisfacția față de viață, sentimentul lor subiectiv de fericire, simptomele depresive, povara psihologică a pandemiei Covid-19 și consumul de țigări.

Sănătos și fericit în era digitalizării

Descoperirile au arătat în mod clar că atât reducerea timpului petrecut pe rețelele de socializare în fiecare zi, cât și creșterea activității fizice au un impact pozitiv asupra stării de bine a oamenilor. Și, mai ales combinația celor două intervenții crește satisfacția cuiva față de viață, sentimentul de fericire și reduce simptomele depresive.

Chiar și la șase luni după încheierea fazei de intervenție de două săptămâni, participanții din toate cele trei grupuri de intervenție au petrecut mai puțin timp pe rețelele sociale decât înainte. Aproximativ o jumătate de oră mai puțin în grupurile care au redus fie utilizarea rețelelor de socializare sau au crescut exercițiile zilnice și aproximativ trei sferturi de oră mai puțin în grupul care a combinat ambele măsuri.

Acest lucru ne arată cât de vital este să ne reducem disponibilitatea online din când în când și să ne întoarcem la rădăcinile noastre umane. Aceste măsuri pot fi implementate cu ușurință în viața de zi cu zi, sunt complet gratuite și, în același timp, ne ajută să fim fericiți și sănătoși în era digitală.”, a concluzionat  Julia Brailovskaia.

Articol de Cristina Zarioiu

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente