Potrivit unui studiu recent pe șoareci, hipertensiunea arterială poate accelera îmbătrânirea oaselor.
Cercetarea a fost prezentată la conferința Hypertension Scientific Sessions 2022 a Asociației Americane a Inimii. În cadrul studiului, șoarecii tineri cu hipertensiune arterială au prezentat pierderi osoase și leziuni osoase legate de osteoporoză, similare cu șoarecii mai în vârstă.
Hipertensiunea arterială și osteoporoza sunt tulburări frecvente, iar persoanele le pot avea pe ambele simultan. Cercetătorii din acest studiu au investigat inflamația legată de hipertensiunea arterială la șoareci și au descoperit că ar putea fi legată de osteoporoză.
„Măduva osoasă este locul unde sunt produse atât oase noi, cât și celule imunitare noi. Bănuim că mai multe celule imune pro-inflamatorii din măduva osoasă ar putea duce la deteriorarea osului și la slăbirea acestuia”, a declarat autorul principal al studiului Elizabeth Maria Hennen, doctorand în inginerie biomedicală la Universitatea Vanderbilt din Nashville. , Tennessee. „Înțelegând modul în care hipertensiunea arterială contribuie la osteoporoză, putem fi capabili să reducem riscul de osteoporoză și să protejăm mai bine oamenii mai târziu în viață de fracturi și de o calitate mai scăzută a vieții.”
Pentru a studia legătura potențială dintre hipertensiune arterială și îmbătrânirea osoasă, cercetătorii au comparat șoarecii tineri cu hipertensiune indusă artificial cu șoarecii mai în vârstă fără hipertensiune. Potrivit lui Hennen, echivalentul de vârstă umană a șoarecilor a variat între 47 și 56 de ani pentru șoarecii mai în vârstă și între 20 și 30 de ani pentru șoarecii mai tineri.
12 șoareci tineri (4 luni) au primit angiotensină II, un hormon care provoacă creșterea tensiunii arteriale. Timp de șase săptămâni, șoarecilor tineri li s-au administrat 490 nanograme/kilogram de angiotensină II. Un set de 11 șoareci mai în vârstă (16 luni) au primit, de asemenea, 490 nanograme/kilogram de angiotensină II timp de șase săptămâni. O soluție tampon fără angiotensină II a fost administrată la două grupuri de control de 13 șoareci tineri și 9 vârstnici, iar aceste animale nu au dezvoltat tensiune arterială crescută.
După șase săptămâni, oamenii de știință au folosit micro-tomografia computerizată, o tehnică avansată de imagistică, pentru a analiza oasele șoarecilor din toate cele patru grupuri. Rezistența și densitatea oaselor au fost utilizate pentru a determina sănătatea oaselor. Au fost utilizați algoritmi matematici pentru a evalua efectele potențiale ale hipertensiunii și îmbătrânirii asupra microstructurii și rezistenței oaselor la șoareci.
În comparație cu șoarecii tineri fără hipertensiune arterială, șoarecii tineri cu hipertensiune indusă au avut o reducere semnificativă cu 24% a fracției de volum osos, o reducere cu 18% a grosimii osului trabecular asemănător buretelui, situat la capătul oaselor lungi și o reducere cu 34% a forței estimate de eșec, care este capacitatea oaselor de a rezista la diferite tipuri de forță.
În schimb, șoarecii mai în vârstă cărora li s-a administrat perfuzia de angiotensină-II nu au prezentat pierderi osoase similare. În timpul studiului, totuși, șoarecii bătrâni, cu sau fără hipertensiune arterială, au prezentat o calitate osoasă redusă similară cu cea a șoarecilor tineri hipertensivi.
Limitările studiului includ faptul că acesta este doar descriptiv, așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga modul în care diferitele tipuri de celule imunitare pot contribui la pierderea osoasă. În plus, nu se știe dacă există o legătură similară la oameni, așa că sunt necesare cercetări similare la oameni pentru a confirma aceste descoperiri.
Articol de Izabela Constantin