Una dintre cele mai mari provocări atunci când vine vorba de tratarea tumorilor o reprezintă dificultatea de a obține medicamente împotriva cancerului care să acționeze în locurile potrivite și în cantitățile potrivite. Un nou tip de implant dezvoltat la Universitatea Rice abordează ambele probleme, prin dezvoltarea unor dispozitive asemănătoare mărgelelor care generează compuși meniți să lupte împotriva cancerului.
Cercetătorii și-au publicat descoperirile în publicația Science Advance, descriind dispozitivul drept o „platformă de livrare a citokinelor”. O citokină este o proteină mică care provoacă inflamație drept răspuns imun la o varietate de probleme ce pot apărea în corp. Interleukina-2 (IL-2), un tip de citokină, a fost aprobat de Food and Drug Administration pentru tratamentul unor tipuri de cancer, însă a fost asociată cu probleme de selectivitate, toxicitate și dozare. Aceste deficiențe au inspirat mai mulți oameni de știință să creeze următoarea generație de terapii de acest fel. Acum, cercetătorii de la Universitatea Rice au dezvoltat o nouă biotehnologie asemănătoare mărgelelor.
Într-un studiu derulat pe șoareci, cercetătorii au folosit implanturile pentru a furniza celule concepute să producă compusul natural, înconjurate fiind de un înveliș protector. Terapia a ajutat la eliminarea tumorilor în cazul tuturor șoarecilor implicați în studiu, când a fost vorba de cancerul ovarian și la șapte din cei opt șoareci cu cancer colorectal.
Cancerele au fost eradicate în decurs de șase zile la unii dintre șoareci. Tratamentul a fost administrat o singură dată, dar o a doua doză ar putea fi administrată în siguranță dacă este necesar, au spus ei.
Acest tratament a declanșat un răspuns imunitar mai puternic decât alte tratamente cu IL-2, deoarece implanturile au furnizat concentrații mai mari de compus în zona afectată decât în jurul ariei acesteia, au spus cercetătorii. O formulare IV ar fi „extrem de toxică”, a spus coautorul studiului, Amanda Nash, într-un comunicat.
Nash a spus că aceeași abordare generală folosită în studiu ar putea fi aplicată pentru a trata cancerele de pancreas, ficat, plămâni și alte organe. Fabricile de medicamente ar putea fi plasate lângă tumori și în căptușelile care înconjoară acele organe. În cazul în care este necesară o citokină diferită pentru a viza o formă specifică de cancer, mărgelele pot fi încărcate cu celule modificate care produc acel compus imunoterapeutic.
„O provocare majoră în domeniul imunoterapiei este creșterea inflamației tumorii și a imunității antitumorale, evitând în același timp efectele secundare sistemice ale citokinelor și ale altor medicamente proinflamatoare”, a spus co-autorul studiului, dr. Amir Jazaeri, profesor de oncologie ginecologică și reproducere la MD Anderson. „În acest studiu, am demonstrat că „fabricile de medicamente” permit administrarea locală reglabilă a interleukinei-2 și eradicarea tumorii în mai multe modele de șoareci, ceea ce este foarte interesant. Acest lucru oferă o justificare solidă pentru testarea clinică”.
Dr. Omid Veiseh, profesor de bioinginerie la Rice, a spus că se așteaptă să înceapă testele clinic pe oameni pentru acest dispozitiv încă din această toamnă.
Articol de Izabela Constantin