O a patra persoană s-a vindecat de HIV, spun medicii. Pacientul, care are 66 de ani și dorește să rămână anonim, s-a vindecat de virus întâmplător după ce a primit un transplant de celule stem pentru a-și trata leucemia.
În urmă cu trei ani și jumătate, medicii au decis că trebuie să-i înlocuiască celulele sanguine canceroase cu cele ale unui donator – care s-a întâmplat să fie rezistent la HIV.
Bărbatul, despre care se face referire ca pacientul „Orașul Speranței”, după unitatea medicală din California la care a fost tratat, este acum în remisie atât de cancer de sânge, cât și de HIV de 17 luni.
El a spus într-o declarație: „Când am fost diagnosticat cu HIV în 1988, ca mulți alții, am crezut că este o condamnare la moarte. Nu m-am gândit niciodată că voi trăi să văd ziua în care nu voi mai avea HIV”.
El este cel mai în vârstă pacient – unul dintre patru de până acum – despre care se crede că s-a vindecat în acest fel.
Primul vindecat a fost „pacientul din Berlin” Timothy Ray Brown în 2007.
La începutul acestui an, medicii din New York au raportat că au vindecat prima femeie de HIV în același mod.
Președintele ales al Societății Internaționale de SIDA (IAS) a descris vindecarea drept „Sfântul Graal” și a susținut că oferă „speranță și inspirație continuă” pentru persoanele care trăiesc cu HIV.
Oamenii de știință cred că tehnica funcționează deoarece donatorii non-HIV pozitivi nu au receptorii folosiți de HIV pentru a infecta celulele.
Articol de Izabela Constantin