Un start-up din Cornwall, Marea Britanie, a dezvoltat o tehnică care folosește inteligența artificială pentru a prezice cum arată suprafața Regatului Unit în condiții de cer înnorat, pentru oamenii care lucrează în domeniul agricol.
Tehnologia prin satelit este destinată fermierilor pentru a îi ajuta pe aceștia să își gestioneze culturile. O dificultate majoră pentru sectorul agricol din Marea Britanie îl reprezintă vremea înnorată, care împiedică adesea fermierii să gestioneze semănarea și aplicarea corespunzătoare de îngrășăminte. Tehnologia ClearSky a celor de la Aspia Space poate produce o imagine sintetică, dar clară a câmpurilor, indiferent de condițiile meteorologice.
Compania face parte dintr-un grup de operatori care speră să beneficieze de noua economie spațială care se construiește în jurul Spaceport Cornwall, care va începe să lanseze rachete din Newquay în această vară.
Algoritmul este patentat de cei de la Aspia și conține elemente revoluționare. Tehnologia se bazează pe două tipuri de sateliți: Sentinel-1 și Sentinel-2, care face parte din nava spațială a Uniunii Europene.
Sentinel-1 folosește un radar pentru a cartografia solul și datorită emisiilor de tip microunde nu întâmpină dificultăți în a străpunge pământul, nefiind probleme nici măcar în timpul nopții. Sentinel-2, pe de altă parte, scanează solul la așa-numitele lungimi de undă optice – tipul de lumină la care sunt sensibili și ochii. Imaginile generate sunt ușor de analizat, însă în condiții meteo nefavorabile, acestora le scade vizibilitatea.
Interpretarea acestor tipuri de observații necesită un nivel de expertiză înalt. Acest lucru a devenit un imbold pentru Aspia. Compania a antrenat un algoritm de inteligență artificială pentru a interpreta reflexiile radar și a le transforma într-o imagine optică sintetică. Acest lucru înseamnă că un fermier care folosește Aspia poate primi o imagine asupra culturilor sale, de fiecare data când satelitul trece pe deasupra culturii, cu aproximație de câteva ori pe săptămână și nu doar de câteva ori pe an, când Sentinel-2 reușește să captureze imagini în condiții meteo favorabile.
“Pentru a fi clar, ceea ce vedeți este o predicție”, explică co-fondatorul Aspia, Jim Geach, astrofizician la Universitatea Hertfordshire.”Ceea ce facem noi este să mimăm toate culorile generate de Sentinel-2. Și apoi le poți folosi exact în același mod în care ai face-o dacă ai avea imaginile reale”.
Algoritmul a fost dezvoltat cu sprijinul Science and Technology Facilities Council și AeroSpace Cornwall, un fond de cercetare, inovare și dezvoltare. Geoff Smith este consultant în domeniul observării Pământului și utilizează de multă vreme imagini generate de Sentinel-2. Acesta menționează că este intrigat de cum va reuși Aspia să combine cele două tipuri de observații generate de salliții Sentinel.
Tehnologia ClearSky dezvoltată de Aspia Space folosește tehnici revoluționare pentru a produce peste 60 de imagini fără nori pe an, care pot fi folosite alături de imaginile clare capturate de Sentinel 2 și de alți furnizori. Apariția acestei inovații înseamnă că fermierii care folosesc ClearSky au garanția că vor primi la fiecare 6 zile o imagine care să le arate cum se dezvoltă culturile lor, indiferent de condițiile meteorologice. Acest lucru este în contrast cu volatilitatea imaginilor tradiționale care depind de vremea bună.
Noua invenție le va permite asigurătorilor și altor organizații să vadă cu acuratețe atât imaginea de ansamblu, cât și detaliile mai fine, să identifice și să înțeleagă tendințele, să detecteze problemele legate de inundații, să prevadă riscurile și să ia decizii mai rapide și mai bine informate.
Jim Geach, co-fondator al Aspia Space, a comentat: “Serviciul nostru deblochează date de observare ale Pământului și informații care altfel ar fi fost pierdute. Prin reunirea progreselor în domeniul imagisticii prin satelit și al învățării automate, precum și a cunoștințelor aprofundate despre cum să analizăm și să interpretăm datele, putem oferi asiguratorilor imagini de observare a Pământului fără nori și o înțelegere fără precedent ale condițiilor solului, în mai multe locații, oriunde în lume. Acest lucru le oferă posibilitatea de a prezice inundațiile, de a reacționa la evenimente și de a gestiona riscurile mai eficient.”
Noua tehnică nu este doar pentru Marea Britanie, ci poate fi aplicată oriunde în lume, acolo unde perechea de sateliți Sentinel există. Urmează să vedem ce alte tări vor mai beneficia de pe urma acestei tehnologii pentru a îmbunătății sectorul agricol.
Articol de Victoria Nănău