Cunoaștem faptul că deținerea de animale de companie are efecte psihologice pozitive asupra copiilor. Cu toate acestea, conform unui nou studiu, efectele fizice, mai ales cele asupra creierului, pot să nu fie întotdeauna pozitive.
Oamenii de știință de la Universitatea McGill din Canada au derulat un studiu în care au analizat legătura dintre deținerea pisicilor ca animale de companie în copilărie și prezența unor episode psihotice mai târziu în viață. Aceștia au intervievat 2.206 de adulți din centrul orașului Montreal, participanții fiind întrebați și despre alți factori de risc pentru psihoză, cum ar fi traumatismele craniene, fumatul, dar și de câte ori s-au mutat în copilărie.
„Deținerea pisicilor în copilărie a fost asociată în mod inconsecvent cu psihoza la vârsta adultă”, au explicat autorii studiului, publicat în Journal of Psychiatric Research. „Expunerea la parazit, mecanismul presupus al acestei asocieri, poate fi mai frecventă la pisicile care vânează rozătoare, iar asocierea sa cu psihoza poate depinde de alte expuneri de mediu”.
Rezultatele au arătat că subiecții de sex masculin care au avut pisici care vânau șoareci în perioada copilăriei erau expuși unui risc crescut de a se confrunta cu boli mintale la vârsta adultă. Cu toate acestea, în cazurile în care pisicile au fost ținute în casă sau subiecții au fost femei, nu a existat un risc crescut de îmbolnăvire psihică la vârsta adultă.
Toxoplasma gondii (T. gondii) este un protozoar, care se găsește în mod obișnuit pe rozătoare și, prin urmare, și în fecalele pisicilor. Parazitul are un ciclu de viață complex, iar în ceea ce privește relația lor cu oamenii, aceasta începe adesea atunci când o pisică va dezvolta o infecție după ce a consumat carne crudă, o rozătoare sau păsări sălbatice. Studiile anterioare au indicat că parazitul poate interfera cu un tip de celulă cerebrală numită microglia și poate perturba formarea conexiunilor neurologice. Toate acestea ar putea explica modul în care T. gondii afectează mintea.
Expunerea la acest parazit a fost anterior legată de tulburări precum schizofrenia și alte tulburări cognitive. Boala toxoplasmoza în sine provoacă simptome care includ febra, oboseala, durerile musculare și inflamația. Poate fi fatală atât pentru oameni, cât și pentru animalele cu un sistem imunitar mai slab, iar oamenii de știință au bănuit de multă vreme o legătură între parazit și o multitudine de boli de sănătate mintală.
Studiul a avut mai multe limitări, precum faptul că toate datele din sondaj au fost auto-raportate. Autorii înșiși recunosc că descoperirile lor vor trebui replicate de alți oameni de știință înainte de a putea fi considerate definitive.
Legătura dintre deținerea pisicilor și psihoză rămâne un subiect controversat, însă oricine este îngrijorat de riscul prezentat de T. gondii, își poate minimiza șansele de infecție spălându-și bine mâinile după ce curăța litiera pisicii.
Articol de Izabela Constantin