HomeTechnologyTe oprești din respirat în timpul nopții?

Te oprești din respirat în timpul nopții?

Apneea obstructivă în somn este o tulburare întâlnită frecvent, caracterizată prin colapsul căilor respiratorii faringiene în timpul somnului. Tulburarea rezultă, în primul rând, dintr-o cale respiratorie superioară anatomic redusă în combinație cu mușchii dilatatori faringieni care reușesc să compenseze deficiența anatomică treaz, dar nu adormit.

Apneea în somn prezintă două categorii de consecințe majore, disfuncțiile neurocognitive (caracterizate prin somnolență și scăderea calității vieții datorată fragmentării somnului) și bolile cardiovasculare (hipertensiune arterială, infarctul și accidentele vasculare cerebrale).

Tulburarea este, în general, diagnosticată în laboratorul de somn pe parcursul unei nopți, însă acest proces este anevoios și costisitor iar disponibilitatea sa este redusă în rândul pacienților.

Acum, AcuPebble SA100, un dispozitiv care permite testarea automată, la domiciliu, pentru adulți, a obținut autorizația Food and Drug Administration (FDA) ca dispozitiv medical de clasa II în SUA. Dispozitivul a fost dezvoltat și comercializat de compania de dispozitive medicale Acurable din Marea Britanie. Acesta este rezultatul a zece ani de cercetare condusă de profesorul Esther Rodriguez-Villegas în laboratorul Wearable Technologies, din cadrul Imperial College London.

AcuPebble reușește să livreze un rezultat instantaneu al diagnosticului testului de somn. Acuratețea sa este echivalentă cu cea a poligrafului cardiorespirator, dispozitivul folosit în clinicile speciale. Spre deosebire de polisograf, AcuPebble nu necesită interpretarea clinică, algoritmul său generând rezultate precise.

AcuPebble  este un dispozitiv non-invaziv, ușor de folosit. Instrucțiuni simple sunt generate de aplicația mobilă ce însoțește dispozitivul, nefiind necesară experiență în domeniul medical.

Dispozitivele AcuPebble detectează sunetele fiziologice generate de organism, detectând, printre altele, biomarkerii bolilor respiratorii și cardiace. Semnalele acustice procesate sunt transferate pe un dispozitiv mobil și pe cloud, unde algoritmii patentați extrag parametrii, care sunt mai departe folosiți de medicii care trebuie să diagnosticheze sau să gestioneze afecțiuni precum apneea în timpul somnului, BPOC și astmul. Procesarea automată înseamnă că solicitarea de timp a unui clinician este mult redusă.

Apneea în somn este una dintre cele mai frecvente tulburări respiratorii grave, care afectează aproximativ 1 miliard de oameni la nivel global, iar netrată poate duce la complicații grave. Totodată, aceasta este cauza a 25% din accidentele rutiere datorate oboselii.

AcuPebble este acum folosit într-un studiu clinic la MagNap privind apneea în somn la Universitatea din California, San Francisco. Joseph Lamberti, inginer principal la MagNap, a declarat: „AcuPebble SA100 a schimbat regulile jocului atât pentru cercetători cât și pentru pacienții din studiu. Pacienților le place să-l folosească, atât de mult încât unii chiar au cerut să-l folosească mai des decât trebuie! Pentru echipa MagNap, faptul că AcuPebble oferă rezultate instantanee din studii multiple de noapte ușor de efectuat, într-un cadru natural de somn, este exact ceea ce avem nevoie.”

Odată cu adoptarea AcuPebble SA100 în Europa într-un ritm alert, dar și cu aprobarea primită de la FDA, acest dispozitiv poate fi utilizat la scară largă și poate începe să facă diferența pentru oamenii care trăiesc cu această afecțiune de ani de zile. În viitor, compania va deschide birouri în SUA, lucrând deja cu organizații medicale de acolo, în speranța că numărul indivizilor nediagnosticați cu apnee în somn va scadea considerabil.

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente