HomeTechnologyLumina albastră excesivă de la gadgeturile noastre poate accelera procesul de îmbătrânire

Lumina albastră excesivă de la gadgeturile noastre poate accelera procesul de îmbătrânire

Expunerea excesivă la lumina albastră emisă de tehnologia modernă, cum ar fi telefoanele mobile, televizoarele și ecranele computerelor, afectează funcția noastră celulară de bază și poate accelera îmbătrânirea, arată un nou studiu.

Utilizarea exagerată a ecranului a fost legată de obezitate și probleme psihologice. O serie de cercetări recente efectuate pe muștele de oțet sugerează că funcțiile noastre celulare de bază ar putea fi afectate de lumina albastră emisă de aceste dispozitive.

“Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele de zi cu zi, cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele, poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru, de la piele și celule adipoase până la neuroni senzoriali. Studiul nostru arată că nivelurile de metaboliți specifici – substanțe chimice esențiale pentru ca celulele să funcționeze corect – sunt modificate în cazul muștelor de oțet expuse la lumina albastră. În acest sens, evitarea expunerii excesive la lumina albastră poate fi o strategie bună anti-îmbătrânire”, a spus dr. Jadwiga Giebultowicz, profesor la Departamentul de Biologie Integrativă de la Universitatea de Stat din Oregon și autor principal al acestui studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Oregon au arătat că muștele de oțet expuse la lumină „activează” genele de protecție împotriva stresului și că cele ținute constant în întuneric trăiesc mai mult.

Pentru a înțelege de ce lumina albastră de mare energie este responsabilă pentru accelerarea îmbătrânirii muștelor, au comparat nivelurile de metaboliți din muștele expuse la lumină albastră timp de două săptămâni cu cele ținute în întuneric complet.

Expunerea la lumină albastră a cauzat diferențe semnificative în nivelurile de metaboliți măsurate de cercetători în celulele muștelor. În special, au descoperit că nivelurile de metabolit succinat au fost crescute, dar nivelurile de glutamat au fost scăzute.

Succinatul este esențial pentru producerea combustibilului pentru funcționarea și creșterea fiecărei celule. Nivelurile ridicate de succinat după expunerea la lumina albastră pot fi comparate cu gazul care se află în pompă, dar nu și în mașină. O altă descoperire îngrijorătoare a fost aceea că moleculele responsabile de comunicarea dintre neuroni, cum ar fi glutamatul, sunt la nivelul inferior după expunerea la lumină albastră.” a spus Giebultowicz.

Accelerarea îmbătrânirii

Modificările înregistrate de cercetători sugerează că celulele funcționează la un nivel suboptimal, iar acest lucru le poate cauza moartea prematură și, în continuare, explică descoperirile lor anterioare, că lumina albastră accelerează îmbătrânirea.

LED-urile au devenit principala iluminare a ecranelor de afișare, cum ar fi telefoanele, desktopurile și televizoarele, precum și iluminarea ambientală, astfel încât oamenii din societățile avansate sunt expuși la lumina albastră prin iluminarea cu LED-uri în majoritatea orelor de veghe. Substanțele chimice de semnalizare din celulele muștelor și ale oamenilor sunt aceleași, astfel încât există potențialul de efecte negative ale luminii albastre asupra noastră”, a spus Giebultowicz.

Cercetările viitoare speră să investigheze impactul direct asupra celulelor umane. Conducătorul studiului a spus că au folosit o lumină albastră relativ puternică pe muște; oamenii sunt expuși la lumină mai puțin puternică, astfel încât deteriorarea celulară poate fi mai puțin dramatică.

Rezultate studiului sunt publicate în revista Frontiers in Aging.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente