Experții în inginerie genetică de la Universitatea din Cambridge au produs un embrion de șoarece „sintetic”, fără a utiliza ovule sau spermatozoizi.Embrionii produși folosind celule stem au reușit să dezvolte o inimă, un creier și alte organe timp de opt zile și jumătate, potrivit unui comunicat de presă.
Magdalena Zernicka-Goetz, profesor de dezvoltare a mamiferelor și biologie a celulelor stem Cambridge, la conferința de presă în care a anunțat descoperirile a declarat: „Este o extraordinară etapă de dezvoltare și are o semnificație extrem de relevantă pentru viețiile noastre”. „Modelul nostru de embrion de șoarece nu numai că dezvoltă un creier, ci și o inimă care bate”, a adăugat Zernika, autorul principal al studiului.
Cercetătorii cred că descoperirile lor vor ajuta să explice de ce multe sarcini umane eșuează la începutul dezvoltării fătului și chiar să folosească tehnica pentru a dezvolta embrioni umani sintetici care pot fi o sursă de organe și țesuturi pentru persoanele care au nevoie de transplant. Până la 50 % din toate sarcinile se pot termina cu avort spontan, conform March of Dimes, o organizație din Arlington, Virginia. „Multe sarcini eșuează în fază incipientă, înainte ca majoritatea femeilor să realizeze că sunt însărcinate”, a spus Zernicka.
În momentul în care acest studiu a fost realizat existau deja cercetări despre dezvoltarea embrionilor creați în laborator, precum și modul în care se pot crea modele artificiale, dar simpliste, de embrioni sau organe individuale. Cu toate acestea, acest nou studiu pretinde a fi una dintre primele încercări de succes de a crea un embrion de șoarece funcțional de la zero. Studiul embrionilor dezvoltați în mod natural a oferit oamenilor de știință numeroase perspective biologice. Embrionii au supraviețuit până la opt zile și jumătate. Sarcina completă la șoareci este de aproximativ 20 de zile. Această perioadă este suficient de lungă pentru ca regiunile creierului să se dezvolte, inima să înceapă să bată și tuburile neurale și intestinale să se formeze. Pentru cercetători, aceste modele sintetice au multe avantaje față de embrionii naturali creați din ouă și lichid seminal. Deoarece cresc în afara uterului, sunt mult mai ușor de observat. De asemenea, sunt mai ușor de manipulat folosind instrumente de editare a genomului.
Echipa din Marea Britanie nu este prima care susține crearea unui embrion sintetic de șoarece. Pe 3 august 2021, Interesing Engineering a raportat o afirmație similară a oamenilor de știință israelieni care au creat un embrion sintetic de șoarece fără a folosi spermatozoizi sau ovule, ci doar celule stem prelevate „din piele”. Autorii din Marea Britanie susțin că munca lor a trecut prin procesul de revizuire de aproximativ un an, chiar înainte ca lucrarea din Israel să fie trimisă spre publicare și că modelul lor este mai complex decât orice alt model până în prezent. „Acesta este într-adevăr primul model care vă permite să studiați dezvoltarea creierului în contextul întregului embrion de șoarece în curs de dezvoltare”, a spus Zernicka. Studiul publicat pentru prima dată în Nature, este rezultatul anilor de cercetări efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge.
Articol de Razvan Lupu