Potrivit unui studiu recent, dozele mari de suplimente de vitamina B6 pot reduce anxietatea și depresia.
Oamenii de știință de la Universitatea din Reading din UK au studiat efectele dozelor mari de vitamina B6 asupra tinerilor adulți și au descoperit că aceștia se simt mai puțin anxioși și deprimați după ce au luat suplimentele în fiecare zi, timp de o lună.
Studiul indică faptul că suplimentele de vitamine ar putea modifica nivelurile de activitate din creier și, prin urmare, ar putea să trateze tulburările de dispoziție.
Rolul suplimentelor de vitamina B6 în tratarea tulburărilor de dispoziție
Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este esențială pentru dezvoltarea optimă a creierului, precum și pentru sănătatea sistemelor neurologice și imunologice.
Vitamina B6 ajută organismul să utilizeze și să stocheze energia din proteine și carbohidrați din alimente. În plus, vitamina B6 ajută organismul să formeze hemoglobină. Se găsește în mod natural, în cantități mici în arahide, boabe de soia, ovăz și banane.
Dr. David Field, autorul principal de la Școala de Psihologie și Științe Clinice Limbajului de la Universitatea din Reading, a declarat: „Funcționarea creierului se bazează pe un echilibru delicat între neuronii excitatori care transportă informații și cei inhibitori, care contrabalansează efectul neuronilor excitatori. Teoriile recente au conectat schimbările de dispoziție și alte afecțiuni neuropsihiatrice cu o tulburare a acestui echilibru, adesea în cadrul nivelurilor crescute de activitate cerebrală. Vitamina B6 ajută organismul să producă un mesager chimic specific care inhibă impulsurile din creier, iar studiul nostru leagă acest efect calmant cu reducerea anxietății în rândul participanților.”
Studiile anterioare au evidențiat, de asemenea, rolul multivitaminelor în reducerea nivelului de stres, dar un număr mic de studii a cercetat anumite vitamine și rolurile acestora.
Noul studiu realizat de cercetătorii de la Reading s-a concentrat pe suplimentele de vitamina B6; acest supliment este cunoscut pentru capacitatea sa de a susține producția de GABA (acid gama-aminobutiric), un neurotransmitator cu efect inhibitor (relaxant), care blochează impulsurile dintre celulele nervoase din creier.
Monitorizarea nivelurilor de anxietate și depresie la peste 300 de participanți
Peste 300 de participanți implicați în studiul clinic au primit suplimente de vitamina B12 sau vitamina B6 în doze mari, iar unii participanți au primit un placebo, administrat o dată pe zi, timp de o lună.
Studiul a constatat că vitamina B12 a avut un efect redus asupra nivelurilor de anxietate și depresie, în comparație cu placebo dar, în mod surprinzător, suplimentele de vitamina B6 au făcut o diferență sigură din punct de vedere statistic.
Nivelurile crescute de GABA la participanții care au luat suplimente de vitamina B6 au fost confirmate de teste vizuale, susținând teoria conform căreia suplimentele de B6 pot reduce anxietatea.
„Multe alimente, inclusiv ton, năut și multe fructe și legume, conțin vitamina B6. Cu toate acestea, dozele mari utilizate în acest studiu sugerează că ar fi necesare suplimente pentru a avea un efect pozitiv asupra stării de spirit.
Este important să recunoaștem că această cercetare este într-un stadiu incipient și că efectul vitaminei B6 asupra anxietății în studiul nostru a fost destul de mic, în comparație cu ceea ce este așteptat de la un medicament. Cu toate acestea, suplimentele cu vitamina B6 produc mult mai puține efecte secundare neplăcute decât medicamentele și, astfel, în viitor, oamenii le-ar putea prefera.
Pentru a face din aceasta o alegere realistă, sunt necesare cercetări suplimentare. O opțiune potențială ar fi combinarea suplimentelor de vitamina B6 cu terapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, pentru a le spori efectul,” a spus Dr Field.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental Journal.
Articol de Cristina Zarioiu