HomeTechnologyMetaverse pregătește cel mai rapid computer din lume

Metaverse pregătește cel mai rapid computer din lume

Mark Zuckerberg a anunțat că în cadrul comaniei gigant pe care o conduce se construiește ceea ce el susține că va fi cel mai rapid supercomputer cu inteligență artificială din lume pentru a ajuta Facebook în transformarea sa într-un „metavers”.

Fondatorul Facebook a spus într-o postare pe blogul său că metaversul, un concept care îmbină lumea fizică și digitală prin realitatea virtuală și augmentată, va necesita o putere de calcul enormă, care va fi susținută de acest nou supercomputer, numit AI Research SuperCluster (RSC). În viitor, platforma de socializare va fi accesibilă în metavers folosind căști și ochelari inteligenți de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR).

Potrivit Meta, RSC își va ajuta cercetătorii să construiască modele de inteligență artificială mai bune care pot funcționa în sute de limbi diferite, să dezvolte noi instrumente pentru acest nou tip de realitate și să analizeze fără probleme text, imagini și videoclipuri simultan.

Acest lucru ar putea permite dezvoltarea unor noi sisteme care folosesc inteligența artificială ce vor putea furniza traduceri vocale în timp real către grupuri mari de oameni din metavers, fiecare vorbind o limbă diferită, astfel încât să poată colabora fără probleme la un proiect de cercetare sau să poată juca împreună un joc.

„Experiențele pe care le construim pentru metavers necesită o putere de calcul enormă (quintilioane de operațiuni/secundă!), iar RSC va permite noi modele AI care pot învăța din trilioane de exemple, pot înțelege sute de limbi și multe altele”, a scris Zuckerberg într-o postare pe blog.

Într-o postare publicată recent, Kevin Lee, directorul de management de produs al Meta, și Shubho Sengupta, un inginer software pentru AI Research, au declarat că noul supercomputer este deja parțial operațional, dar va fi construit complet până la jumătatea acestui an.

Cercetătorii Meta au spus că RSC, care este construit din mii de procesoare și găzduit într-o locație nedezvăluită, ar ajuta la identificarea conținutului dăunător pe platformele sale. Cu toate acestea, metaversul, despre care Meta recunoaște că este încă la câțiva ani de la a fi un concept cu drepturi depline, este o parte cheie a planurilor companiei pentru computer.

În loc să atingem ecranul unui dispozitiv, în curând am putea să ne întâlnim cu prieteni de pe Facebook într-un spațiu virtual comun, asemeni unei o simulări ultrarealiste a unei alte planete sau a unui loc de vis și să discutăm vocal cu avatarurile celuilalt.

„Va fi caracterizat de prezența socială, de sentimentul că ești chiar acolo cu o altă persoană, indiferent de locul în care te afli”, declară reprezentanții companiei. „Metaversul este încă departe, dar părți din el sunt deja aici și chiar mai multe sunt la orizont”.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente