HomeTechnologyMușchii purtabili, în ajutorul persoanelor cu dizabilități fizice

Mușchii purtabili, în ajutorul persoanelor cu dizabilități fizice

Este vorba de dispozitivul Myoshirt – conceput de cercetătorii de la ETH Zurich -o vestă textilă, care funcționează ca un strat suplimentar de mușchi pentru persoanele cu mobilitate redusă.

Gătitul, curățarea și alte activități din viața de zi cu zi necesită diverse mișcări ale brațelor. Când funcția brațului este limitată, aceste activități devin o adevărată provocare, iar calitatea vieții este compromisă. Deficiențele sunt determinate de boli genetice precum distrofia musculară, de incidente traumatice ca de exemplu accidentele vasculare cerebrale sau paraliziile nervoase, dar și de îmbătrânirea obișnuită.

Aparatul purtabil Myoshirt, a fost dezvoltat de cercetătorii de la ETH Zurich în acest sens, pentru a crește forța și rezistența superioară a corpului persoanelor cu mobilitate redusă.

Myoshirt are forma unei veste de salvare cu manșete pentru partea superioară a brațelor, care încorporează senzori ce transmit date despre impulsurile musculare către o cutie de control. Aceasta le prelucrează în timp real și decide când să activeze mușchii artificiali (cabluri scurte din fibră de polietilenă ultrarezistentă, aliniate paralel cu fibrele musculare ale purtătorului). Pe măsură ce mușchii subiectului se contractă, senzorii și algoritmii sofisticați strâng fibrele sintetice pentru mai multă putere, făcând posibilă susținerea mișcărilor acestora. Compania se referă la cablu ca fiind un „tendon artificial”.

Dispozitivele pe bază de textile au multe avantaje: sunt ușoare și pot fi combinate cu îmbrăcămintea normală.

Deși spitalele au numeroase dispozitive de terapie bune, acestea sunt adesea foarte scumpe și greoaie. Și există puține dispozitive pe care pacienții le pot folosi direct în viața de zi cu zi, pentru asistență și în efectuarea exercițiilor la domiciliu. Vrem să reducem acest decalaj”, a spus Marie Georgarakis, fost doctorand la Laboratorul de Sisteme Motorii Senzoriale al ETH Zurich.

În timp ce prototipul actual se concentrează pe susținerea mișcării care implică mușchii umerilor atunci când utilizatorii își ridică brațul, autorii studiului cred că conceptul ar putea fi adaptat pentru o serie de alte grupuri musculare (inclusiv picioare).

Creșterea anduranței

Cercetătorii au întreprins un studiu al noului dispozitiv pe 12 subiecți: 10 persoane fără deficiențe fizice, o persoană cu distrofie musculară și o persoană cu o leziune a măduvei spinării. Datele au arătat că rezistența a crescut cu aproximativ o treime la subiecții sănătoși, cu aproximativ 60% la participantul cu distrofie musculară, iar cel cu o leziune a măduvei spinării a putut efectua exercițiile din studiu pe o perioadă de trei ori mai lungă.

Următorul pas va fi testarea prototipului în afara laboratorului. În prezent, dispozitivul cântărește 4 kg, iar cercetătorii doresc să minimizeze dimensiunea produsului.

Conceput inițial pentru persoanele cu deficiențe musculare, dispozitivul va putea ajuta și oamenii sănătoși prin extinderea mobilității acestora.

sursa foto si video: ETH Zurich

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente