HomeTechnologyO mănușă va traduce de acum limbajul semnelor în cuvinte

O mănușă va traduce de acum limbajul semnelor în cuvinte

Alături de multe alte invenții, o mașină ce traduce dintr-o limbă în oricare alta este atât de bine venită, încât oamenii sunt dispuși să treacă cu vederea prototipurile greoaie atât timp cât își pot păstra încrederea că viitorul este promițător.

Ideea de bază datează din anii 1980, când cercetătorii au început să exploreze modul în care oamenii puteau interacționa cu computerele folosind gesturi. În 1983, un inginer de la Bell Labs, pe nume Gary Grimes, a inventat o mănușă pentru introducerea datelor folosind cele 26 de gesturi ale alfabetului american, utilizat de persoanele cu deficiențe de auz ce folosesc limbajul semnelor americane. Prima mănușă menită să faciliteze interacțiunile dintre persoanele surde și cele cu auz normal a fost anunțată în 1988 de cercetătorii de la Universitatea Stanford, James Kramer și Larry Leifer.

De-a lungul anilor, au fost dezvoltate mai multe mănuși experimentale care transformă gesturile mâinii purtătorului în text și/sau vorbire audibilă. Cu toate acestea, primul produs  disponibil în masă este adus în atenție de către un startup din China.

Deși cercetătorii au lucrat anterior pentru a dezvolta mănuși inteligente care pot traduce limbajul semnelor al purtătorului în limbaj vorbit, încă nu există o versiune produsă în masă, ușor de utilizat, care ar putea fi aplicabilă pe scară largă. Compania chineză Wulala Technology speră să schimbe acest lucru cu mănușa ce promite să facă paralela între cele două lumi.

Mănușa ar fi astfel purtată de o persoana ce folosește limbajului semnelor, permițându-i să comunice mai ușor cu persoanele fără deficiențe de auz. Aceasta încorporează senzori flexibili în fiecare deget care urmăresc poziția. În același timp, un senzor din palmă urmărește mișcarea și poziția mănușii în spațiul tridimensional. Se folosește Bluetooth pentru a se asocia cu o aplicație care traduce mișcările atât în ​​text, pe ecran, cât și în vorbire sintetizată. Persoana care aude mesajul poate rosti apoi răspunsul și acesta va fi afișat ca text sau ca limbaj al semnelor realizat de un avatar animat.

© Wulala Technology Company

Cu toate că a fost concepută inițial pentru a interpreta limbajul semnelor chinezești, Wulala lucrează și la adăugarea altor limbi. Acest lucru ar putea nu numai să permită persoanelor cu deficiențe de auz să comunice cu persoanele care nu cunosc acest mod de exprimare, dar ar putea fi și folosit pentru a traduce, de exemplu, limbajul semnelor chineze în limba engleză – acționând ca un traducător universal.

Astfel, Wulala a lansat o campanie pentru a strânge fonduri în vederea dezvoltării mănușii. Ei susțin că mănușa se poate adapta și stilurilor individuale și nu numai că „vă va învăța limbajele semnelor din diferite țări, dar vă va studia și obiceiurile în limbajul semnelor utilizat. Mănușa noastră inovatoare poate recunoaște peste 95% din limbajul semnelor din diferite țări sau regiuni și chiar va învăța obiceiuri personale ale acestui mod de exprimare.”

Deoarece modulul electronic principal este detașabil, mănușa poate fi spălată cu ușurință. Se estimează că o încărcare de 90 de minute a bateriei se va traduce în cel puțin opt ore de utilizare.

O întrebare pertinentă este de ce ne chinuim cu astfel de prototipuri când încă mai trebuie să depășim probleme de bază corelate cu aceste neajunsuri precum accesul limitat la comunicare în spațiul medical.

Deci, de ce atât de mulți inventatori continuă să se îndrepte către conceptul de mănușă în limbajul semnelor? Un motiv este destul de evident: în ciuda popularității cursurilor pentru diferite tipuri de limbaje ale semnelor cum ar fi limbajul semnelor britanic, american sau chinezesc, acestea sunt limbi distincte cu propriile reguli gramaticale și fonetice. În plus, asemenea atâtor culturi și limbajul semnelor a fost exploatat și asuprit de-a lungul istoriei. Drept urmare, problema este una sensibilă iar abordarea ei trebuie să fie pe măsură.

 

Articol de Larisa Ivan

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente