O colecție de genți concepută să atragă atenția asupra importanței reciclării, este creată de Meng Du, o tânără creatoare de modă de la Parsons School of Design, New York.
Aceasta a fost prezentată în Vogue International, printre altele, pentru munca ei cu design sustenabil și concept virtual adaptat pentru metaverse. Producția a fost creată în parteneriat cu OddBird, un producător de vin fără alcool cu sediul în Suedia.
Pentru colecția ei Unwasted, Meng Du a obținut materialul de la Planet of the Grapes, un producător francez de materiale și coloranți naturali obținuți din cojile reziduale de struguri. Planet of the Grapes folosește un produs secundar al producției de vin numit tescovină de struguri. Tescovina este tot surplusul de coajă, pulpă, sâmburi și tulpini de fructe rămase după presare – o pulbere. Pulberea este apoi amestecată cu alte ingrediente naturale pentru a crea un lichid care este turnat pe o țesătură din fibre naturale și lăsat să se usuce din nou. Pentru Merlot Unwasted este nevoie de aproximativ 1.200 de struguri pentru a crea suficientă piele alternativă – adică aproximativ 0,5 metri pătrați de piele.
„Întregul proces durează aproximativ patru sau cinci săptămâni, deoarece începe cu împrăștierea și uscarea tuturor strugurilor la soare timp de câteva săptămâni”, explică Sam Mureau, cofondatorul Planet of the Grapes.
Colecția include două modele: o geantă mare cu aspectul unei sticle de lapte din plastic, numită Unwasted Merlot, și una mai mică, asemănătoare unei conserve, numită Unwasted Chardonnay. Meng Du explică că speră ca formele să atragă atenția asupra importanței reciclării, precum și să încurajeze consumatorii să regândească modul în care sunt făcute bunurile lor.
Într-o notă similară, un start-up danez reciclează resturile de mere în piele vegană. Se spune că noua alternativă de piele emite cu 85% mai puțin CO2 în producția sa decât pielea tradițională, folosind în același timp cu 99% mai puțină apă.
Astfel, compania daneză Beyond Leather a creat o alternativă de piele pe bază de plante, realizată prin combinarea resturilor de la producția de suc de mere și cidru cu cauciuc natural.
Alternativa de piele, cunoscută sub numele de Leap, constă din trei straturi, care pot fi demontate la sfârșitul duratei de viață pentru o mai bună reciclare. Structura este alcătuită dintr-un amestec de mere și cauciuc, derivat din resturi de mere aruncate după stoarcere, coji, miez, tulpini și sâmburi de mere. Amestecul este apoi aplicat pe un suport textil din bumbac și fibre de lemn.
Potrivit Beyond Leather, deșeurile de mere sunt excelente pentru a oferi un finisaj moale, dar robust, asemănător pielii. Conținutul ridicat de fibre scurte și polimeri poate fi activat, oferind rezistența și rigiditatea necesare, spune co-fondatorul Hannah Michaud.
Compania folosește deșeurile de mere de la un mic producător danez de sucuri care produce între 500 și 600 de tone de deșeuri în fiecare an. „Aproximativ 25% dintr-un măr se irosește după presarea pentru suc sau cidru”, a declarat Hannah Michaud, cofondatorul Beyond Leather, pentru Dezeen.
Următorul pas pentru companie va fi acela de a face materialul complet biodegradabil, obiectiv pe care își propun să îl atingă până în 2024.
În timp ce pielea ecologică este adesea promovată ca o alternativă durabilă pentru produsele din piele naturală, realitatea este mai complicată. Asta pentru că astăzi, cea mai mare parte a pielii ecologice este realizată din materiale sintetice, care nu sunt biodegradabile, provenite din combustibili fosili. Mai precis, cea mai mare parte din pielea vegană este de fapt poliuretan (PU) sau clorură de polivinil (PVC).
Progresul făcut în atingerea unui stil de viață sustenabil nu se oprește însă aici. Risipa alimentară este redirecționată astfel către industria fashion iar fructe precum mango, ananas sau bananele sunt acum folosite pentru a crea genți și pantofi în pas cu moda, popularizând alternative prietenoase cu mediul înconjurător.
Articol de Larisa Ivan