Prism a apărut din dorința de a conecta afecțiunile mentale cu mecanismele neuronale specifice, dar mai ales din dorința de a aduce în brațele clientului, capacitatea de autoreglare emoțională într-o altfel de manieră.
GrayMatter Health (GMH) aduce pe piață Prism, o terapie digitală adjuvantă non-invazivă, ce utilizează noi metode bazate pe neuroștiință și biomarkeri specifici creierului. GMH este prima companie ce folosește machine learning pentru a crea o amprentă electrică (Electrical-Finger-Print) a biomarkerilor specifici creierului care sunt utilizați în tratarea afecțiunilor mentale. Cu alte cuvinte, învățând clienții să folosească tehnici de auto neuro-modulare prin folosirea unui software audio-vizual, interactiv.
Oded Kraft, co-fondatorul GrayMatters spune: “GrayMatters introduce primul dispozitiv therapeutic digital ce țintește și reglează biomarkeri specifici din creier asociați cu afecțiuni mentale, deoarece celelalte metode digitalizate care există s-au axat doar pe diminuarea simptomelor și comportamentelor rezultate.”
Cu ajutorul ultimei finanțări primite, în valoare de 10 milioane de dolari, GMH va reuși să finalizeze ultimele investigații clinice, să primească aprobare de la autoritățile necesare și să lanseze Prism în Statele Unite, pentru tulburarea de stres post-traumatic. Prism, ca tratament pentru PTSD, este investigat în cinci locații în Statele Unite, dar și în Israel. Aceștia au fuzionat utilizarea electroencefalogramei dar și rezonanța magnetică funcțională, într-un singur produs, ce generează în timp real și continuu amprenta electrică a amigdalei.
În timpul tratamentului, pacienșii primesc un răspuns audio-vizual în timp ce folosesc tehnici de neuromodulare prin diminuarea funcționalității amigdalei. Amigdala, în formă de migdală, este un cumul de neuroni, implicată în procesarea amintirilor, luarea deciziilor și mai ales reglarea emoțională. În afecțiuni precum tulburarea de stres post-traumatic, anxietatea generalizată și atacurile de panică, regăsim activitate cerebrală crescută, patologică.
Literatura de specialitate ne demonstrează de mult că reglărea emoțională are rezultate favorabile în diminuarea activității amigdalei și deci, reducerea simptomatologiei. Iar acum, acest lucru este mai ușor de făcut, mai tehnologizat și la îndemână oricui.
Cei de la Prism și-au propus de asemenea o colaborarea cu spitalul McLean, cel mai mare spital afiliat Universității de medicină Harvard, pentru investigarea într-un studio clinic a eficienței Prism ca tratament pentru Depresia majoră cu anhedonia.
Ei plănuiesc să evalueze atât eficiența clinică dar și siguranța Prism în tratarea altor afecțiuni, precum tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție, tulburare de personalitate borderline, tulburare obsesiv-compulsivă și anxietate generalizată.
Articol de Victoria Nănău