HomeEditorial5G și IoT în orașele inteligente

5G și IoT în orașele inteligente

Încă de la primele apariții în presă ale tehnologiei 5G, oamenii au îmbrățișat necunoscutul cu incertitudine, sprâncene ridicate și teorii consipraționale.

Ce este însă 5G?

5G este a 5-a generație de rețea mobile, un nou standard wireless global după rețelele 1G, 2G, 3G și 4G. 5G este proiectată să conecteze aproape toată lumea și totul împreună, inclusiv mașini, obiecte și dispozitive.

Pe ce tehnologii de bază se formează 5G?

5G se bazează pe OFDM (Orthogonal frequency-division multiplexing), o metodă de modulare a unui semnal digital pe mai multe canale diferite pentru a reduce interferența. 5G utilizează interfața aeriană 5G NR alături de principiile OFDM.

5G va aduce lățimi de bandă mai largi prin extinderea utilizării resurselor de spectru. Poate funcționa atât în ​​benzi inferioare (de exemplu, sub-6 GHz), cât și în mmWave (de exemplu, 24 GHz și mai sus), ceea ce va aduce o capacitate extremă, un debit de mai mulți Gbps și o latență scăzută.

5G este conceput nu numai pentru a oferi servicii mobile de bandă largă mai rapide și mai bune în comparație cu 4G LTE, dar se poate extinde și în noi domenii de servicii, cum ar fi comunicațiile critice și IoT.

Cum și când va afecta 5G economia globală?

5G stimulează creșterea globală. Printr-un studiu de referință al economiei 5G, s-a descoperit că efectul economic complet va fi realizat până în 2035, susținând o gamă largă de industrii și permițând bunuri și servicii în valoare de până la 13,1 trilioane de dolari. Acest impact este mult mai mare decât generațiile anterioare de rețea. Cerințele de dezvoltare ale noii rețele 5G se extind, de asemenea, către industrii precum cea auto.

Cum folosesc orașele inteligente 5G?

Orașele inteligente ar putea folosi 5G într-o varietate de moduri pentru a transforma viața oamenilor care trăiesc în ele, oferind în primul rând eficiență mai mare, mai multă conectivitate între oameni și obiecte, viteze mai mari de date și latență mai mică decât oricând în domenii precum siguranța auto, infrastructură, VR și divertisment.

Astfel, orașele inteligente utilizează tehnologii emergente precum 5G și IoT pentru a crea și a furniza soluții conectate pentru bunăstarea unei comunități. În timp ce inovația tehnologiei 5G nu va facilita avansarea orașelor inteligente de la sine, noua infrastructură 5G extinde considerabil oportunitatea orașelor de a utiliza dispozitive inteligente, senzori și date pentru a îmbunătăți operațiunile și funcțiile obișnuite.

Alături de tehnologia 5G, Internetul lucrurilor (IoT) este indispensabil unui oraș cu adevărat inteligent și pe deplin funcțional. În termeni simpli, IoT este o rețea de dispozitive conectate care comunică și schimbă date – aceasta poate fi orice, de la mașini conectate la senzori de iluminat stradal. Tehnologia IoT oferă companiilor, orașelor și persoanelor fizice capacitatea de a monitoriza, gestiona și controla aceste dispozitive conectate, colectând în același timp date, analize și informații în timp real.

Unul exemplu ce s-ar putea găsi în internetul lucrurilor poate fi o persoană cu un implant pentru monitorizarea inimii, un animal de la fermă cu un biocip, un automobil cu senzori încorporați pentru a alerta șoferul când presiunea în anvelope este scăzută sau orice alt produs sau obiect căruia i se poate atribui o adresă IP și este capabil să transfere date printr-o rețea.

Din ce în ce mai mult, organizațiile dintr-o varietate de industrii folosesc IoT pentru a opera mai eficient, pentru a înțelege mai bine clienții pentru a oferi servicii îmbunătățite pentru clienți, pentru a îmbunătăți procesul decizional și pentru a crește valoarea afacerii.

 Cum funcționează IoT?

Un ecosistem IoT constă din dispozitive inteligente activate pe web care utilizează sisteme încorporate, cum ar fi procesoare, senzori și hardware de comunicații, pentru a colecta, trimite și acționa asupra datelor pe care le obțin din mediile lor. Dispozitivele IoT partajează datele senzorilor pe care le colectează conectându-se la un gateway IoT sau la un alt dispozitiv unde datele sunt fie trimise către cloud pentru a fi analizate, fie analizate local. Uneori, aceste dispozitive comunică cu alte dispozitive înrudite și acționează pe baza informațiilor pe care le primesc unul de la celălalt. Dispozitivele fac cea mai mare parte a muncii fără intervenția umană, deși oamenii pot interacționa cu dispozitivele – de exemplu, pentru a le configura, a le oferi instrucțiuni sau a accesa datele.

De ce este important IoT?

Internetul lucrurilor îi ajută pe oameni să trăiască și să lucreze mai inteligent, precum și să obțină control complet asupra vieții lor. Pe lângă faptul că oferă dispozitive inteligente pentru automatizarea caselor, IoT este esențial pentru afaceri. IoT oferă companiilor o privire în timp real asupra modului în care funcționează cu adevărat sistemele lor, oferind informații despre orice, de la performanța mașinilor până la lanțul de aprovizionare și operațiunile logistice.

IoT permite companiilor să automatizeze procesele și să reducă costurile cu forța de muncă. De asemenea, reduce risipa și îmbunătățește furnizarea de servicii, făcând mai puțin costisitoare fabricarea și livrarea bunurilor, precum și oferind transparență în tranzacțiile clienților.

Tehnologia 5G vine deci cu câteva trăsături incontestabile în ajutorul orașelor inteligente, printre care:

  • Siguranța și Securitatea Publică. Ofițerii și oficialii de urgență vor putea localiza și primi informații în timp real cu privire la accidente și apeluri de urgență de la senzori inteligenți plasați în tot orașul.
  • Rețelele 5G vor oferi conectivitate mai rapidă sistemelor de transport public, facilitând navigarea în orașe a vehiculelor autonome și a oamenilor.
  • Administrarea traficului. Este de așteptat ca mixul de rețele 5G și dispozitive IoT să urmărească și să gestioneze în mod inteligent fluxurile de trafic, să reducă congestionarea acestuia și să monitorizeze condițiile.
  • Eficiență energetică. 5G creează oportunități uriașe pentru dispozitivele conectate din clădiri și orașe pentru a ajuta la urmărirea, monitorizarea și controlul energiei. Acest lucru ajută clădirile și orașele să își gestioneze mai bine aprovizionarea cu energie, să economisească bani și să devină mai durabile.

 

Articol de Larisa Ivan

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente