O echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică lucrează la dezvoltarea unor tablete orale de insulină, drept înlocuitor pentru injecțiile zilnice necesare persoanelor care suferă de diabet.
Când vine vorba de administrarea insulinei, injecțiile nu sunt cele mai confortabile sau convenabile pentru pacienții cu diabet. Dar cu alte câteva alternative de insulină orală testate și dezvoltate, echipa de cercetătpri de la UBC lucrează pentru a facilita o nouă opțiune de pastile care să aibă o rată de absorbție mai mare. Aceștia au descoperit că insulina din cea mai recentă versiune a tabletelor orale pe care le testează este absorbită de șobolani în același mod în care este insulina injectată.
„Aceste rezultate interesante arată că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea unei forme de insulină care nu va mai trebui să fie injectată înainte de fiecare masă, îmbunătățind calitatea vieții, precum și sănătatea mintală, a peste nouă milioane de diabetici de tip 1 din întreaga lume.” spune profesorul Dr. Anubhav Pratap-Singh, autorul principal al studiului.
„Chiar și după două ore de la administrare, nu am găsit nicio urmă de insulină în stomacul șobolanilor testați. Totul era în ficat și aceasta este ținta ideală pentru insulină – este cu adevărat ceea ce am vrut să vedem”, spune Yigong Guo, unul dintre autorii studiului și doctorand care lucrează îndeaproape la proiect.
„Pentru insulină injectată avem nevoie de obicei de 100 de UI per injecție. Alte tablete înghițite în curs de dezvoltare, care ajung la stomac, ar putea avea nevoie de 500 de UI de insulină, care este în mare parte irosită, și aceasta este o problemă majoră pe care am încercat să o rezolvăm”, spune Yigong.
Majoritatea tabletelor de insulină înghițite în curs de dezvoltare tind să elibereze insulina lent în două până la patru ore, în timp ce insulina injectată cu eliberare rapidă poate fi eliberată complet în 30-120 de minute.
Studiul urmează să intre în testarea pe oameni, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, dr. Pratap-Singh spune că va fi nevoie mai mult timp, finanțare și colaboratori. Dincolo de beneficiile potențiale clare pentru diabetici, el spune că tableta pe care o dezvoltă ar putea fi, de asemenea, mai durabilă, mai rentabilă și mai accesibilă.
Cercetătorii explică că speranța lor este de a reduce costul insulinei pe doză, deoarece alternativa lor orală ar putea fi mai ieftină și mai ușor de produs. Transportul comprimatelor ar fi mai ușor pentru diabetici, care în prezent trebuie să se gândească să-și păstreze dozele la rece.
Articol de Izabela Constantin