HomeTechnologyO nouă exoplanetă acoperita de apă integral

O nouă exoplanetă acoperita de apă integral

O nouă exoplanetă ( planetă aflată în afara sistemului solar ) a fost descoperită la aproximativ 100 de ani lumină de Pământ şi ar putea fi acoperită în întregime de apă. Studiul exoplanetei a fost realizat de o echipă internațională condusă de doctorandul Charles Cadieux de la Institutul de Cercetare a Exoplanetelor de la Universitatea din Montréal.

Planetei i s-a dat numele TOI-1452b şi este situată în Constelația Draco.

Echipa de la Universitatea din Montreal a descoperit o nouă exoplanetă care este mai mare ca dimensiune și masă comparativ cu Pământul și este situată în „zona locuibilă” (zonă dintr-un sistem solar în care temperatura este propice vieţii), ceea ce înseamnă că temperatura permite existenţa apei în stare lichidă. Echipa crede că ar putea fi o „planetă oceanică”, o planetă acoperită de un strat gros de apă.

Nu este prima dată când s-a descoperit o exoplanetă sau planetă cu apă. Unii dintre sateliţii lui Jupiter și Saturn sunt acoperiţi de straturi groase de apă. Cu toate acestea, planeta nou găsită este mult mai umedă, chiar și in comparaţie Pământul. TOI-1452b este cu aproximativ 70% mai mare decât Pământul și de aproximativ cinci ori mai masiv, dar densitatea sa scăzută sugerează că o mare parte din masa sa este alcătuită din materiale mai ușoare decât cele care alcătuiesc structura internă a Pământului, cum ar fi apa. Se crede că planeta este compusă din până la 30% apă, în timp ce Pământul conține doar 1% apă, ceea ce o face candidatul ideal pentru o planetă oceanică. „TOI-1452b este unul dintre cei mai buni candidați pentru o planetă oceanică pe care am găsit-o până în prezent”, a spus Dr. Charles Cadieux, autorul principal al studiului. „Raza și masa sa sugerează o densitate mult mai mică decât ceea ce ne-am aștepta pentru o planetă care este în principiu alcătuită din metal și rocă, precum Pământul”. Planeta a fost observată pentru prima dată de telescopul spațial TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, telescop care caută sisteme planetare apropiate de al nostru. Efectuând observații ulterioare folosind telescoape terestre, Cadieux și echipa sa au căutat să determine caracteristicile planetei. Planeta orbitează în jurul celei mai mari stele a sistemului binar (două stele apropiate una de cealaltă care orbitează în jurul unui singur centru comun de masă) din care face parte. Dacă ipoteza este corectă și există într-adevăr apă pe suprafața planetei, TOI-1452b ar putea fi o nouă țintă tentantă în căutarea vieții extraterestre. Cercetătorii au remarcat, totuși, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că TOI-1452b este o planetă oceanică. Ei spun că ar putea fi de asemenea o planetă cu rocă goală, cu atmosferă mică sau deloc sau chiar o planetă stâncoasă cu o atmosferă formată din hidrogen și heliu.

Cercetătorii plănuiesc să folosească telescopul spațial James Webb pentru observații suplimentare. Planeta este suficient de aproape de Pământ pentru a putea fi studiată atmosfera și este situată într-o regiune a spaţiului pe care telescopul o poate observa pe tot parcursul anului.

Articol de Razvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente