HomeHealthGrupa ta de sânge îți poate prezice riscul de a avea un...

Grupa ta de sânge îți poate prezice riscul de a avea un accident vascular cerebral înainte de 60 de ani

Studii recente raportează că persoanele cu grupa de sânge de tip A au cel mai mare risc de accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, în timp ce persoanele cu grupa O au cel mai scăzut risc.

Tipul de sânge al unei persoane poate fi legat de riscul de a avea un accident vascular cerebral precoce, potrivit unei noi meta-analize condusă de cercetătorii de la Universitatea din Maryland din State. Meta-analiza a inclus toate datele disponibile din studiile genetice care se concentrează pe accidente vasculare cerebrale ischemice, care sunt cauzate de blocarea fluxului sanguin la creier și care apar la adulții sub 60 de ani.

Numărul persoanelor cu accident vascular cerebral precoce este în creștere. Acești oameni au șanse mai mari să moară din cauza evenimentului care le pune viața în pericol, iar supraviețuitorii se pot confrunta cu decenii de dizabilități. În ciuda acestui fapt, există puține cercetări cu privire la cauzele accidentelor vasculare cerebrale timpurii”, a spus Steven J. Kittner, co-investigatorul principal al studiului și profesor de neurologie la Universitatea din Maryland.

Kittner și colegii săi au efectuat o meta-analiză a 48 de studii, care au inclus 17.000 de pacienți cu accident vascular cerebral și aproape 600.000 de persoane sănătoase. Ei au descoperit o legătură între accidentul vascular cerebral cu debut precoce – care apare înainte de vârsta de 60 de ani și grupele de sânge A, AB, B sau O.

Potrivit studiului, persoanele cu un accident vascular cerebral precoce au avut mai multe șanse să aibă grupa de sânge A și mai puține șanse să aibă grupa de sânge O (cea mai frecventă grupă de sânge) – în comparație cu persoanele cu accident vascular cerebral tardiv și cu persoanele care nu au avut niciodată această afecțiune. Mai precis, au descoperit că persoanele care aveau grupa sanguină A aveau un risc cu 16% mai mare de a avea un accident vascular cerebral precoce decât persoanele cu alte tipuri de sânge. Persoanele care aveau grupa de sânge O aveau un risc cu 12% mai mic de a avea un accident vascular cerebral decât cei cu alte tipuri de sânge.

 „Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar prezenta un risc mai mare, dar probabil că are de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine circulante, toate  joacă un rol important în dezvoltarea cheagurilor de sânge. Studiile anterioare sugerează că cei cu o grupă de sânge A au un risc ușor mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge cunoscute sub numele de tromboză venoasă profundă. În mod clar avem nevoie de mai multe studii de urmărire pentru a clarifica mecanismele de creștere a riscului de accident vascular cerebral”, a spus dr. Kittner.

Unele schimbări ale stilului de viață  pot ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Printre acestea se numără renunțarea la fumat, consumul unei diete în stil mediteranean bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și nuci, exercițiile fizice (sub orice formă) și controlul nivelului de colesterol.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente