HomeTechnologyO nouă generație de filtre de aer ajută la combaterea COVID-19

O nouă generație de filtre de aer ajută la combaterea COVID-19

O nouă tehnologie antimicrobiană pentru filtrele de aer menită să ajute la combaterea răspândirii Covid și a altor microorganisme în trenuri a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham.

Această nouă tehnologie a fost concepută pentru a fi capabilă să ucidă diferite tipuri de bacterii, ciuperci și viruși și pentru a stopa răspândirea infecțiilor în aer. Filtrele speciale de curățare a aerului sunt acoperite cu un biocid chimic care poartă denumirea de digluconat de clorhexidină (CHDG). Au fost derulate studii pentru a compara eficiența acestor filtre speciale cu cele standard atât în laboratoare, cât și în mai multe trenuri.

În cadrul testelor în laborator, au fost plantate celule Covid-19 pe suprafața filtrelor tratate, dar și pe suprafața filtrelor standard, ambele fiind verificate în intervalul de o oră. Rezultatele au arătat faptul că pe suprafața filtrelor de control a rămas o cantitate semnificativă de virus, în timp ce pe filtrele tratate bacteriile au fost ucise în 60 de secunde.

Au fost observate rezultate similare acestora și în experimentele de testare a bacteriilor și ciupercilor care provoacă în mod obișnuit boli la oameni, cum ar fi E. coli, S. aureus și C. albicans.

Pentru a testa însă eficiența acestor noi filtre în cadre obișnuite vieții de zi cu zi, a fost demarat un studiu care a presupus instalarea unor filtre de control, dar și a unor filtre speciale în sistemele de încălzire, de ventilație și aer condiționat din vagoanele de tren.

Timp de trei luni aceste filtre au fost lăsate să acționeze în vagoanele mai multor trenuri din Marea Britanie, după care au fost îndepărtate și expediate pentru analiză. Cercetătorii au analizat coloniile de bacterii rămase pe suprafețele filtrelor și în urma încheierii procesului de analiză au constatat că nu au supraviețuit agenți patogeni pe filtrul tratat, chiar și după trei luni de folosință.

„Majoritatea sistemelor de ventilație reciclează aerul prin sistem, iar filtrele utilizate în prezent în aceste sisteme nu sunt concepute în mod normal pentru a preveni răspândirea agenților patogeni, ci doar pentru a bloca particulele de aer”, declară dr. Felicity de Cogan, cercetător la Universitatea din Birmingham. „Aceasta înseamnă că filtrele pot acționa de fapt ca un potențial rezervor pentru agenții patogeni dăunători. Suntem încântați că am reușit să dezvoltăm un tratament cu filtru care poate ucide bacteriile, ciupercile și virușii – inclusiv SARS-CoV-2 – în câteva secunde. Acest lucru abordează o nevoie globală nesatisfăcută și ar putea ajuta la curățarea aerului din spațiile închise, sprijinind prevenirea răspândirii bolilor respiratorii.”

Deși există numeroase tipuri de filtre de aer, cercetătorii sunt de părere că cele testate în cadrul studiilor au o eficiență energetică îmbunătățită și funcționează mult mai rapid. Firma parteneră NitroPep dezvoltă acum filtrele pentru a le livra ca produs pe piață.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente