HomeHealthPot dinții să își repare cariile singuri?

Pot dinții să își repare cariile singuri?

Fiecare dintre noi recunoaște cu exactitate sunetul acela dureros specific cabinetului dentar. Pentru cei mai mulți dintre oameni, acest lucru este extrem de neplăcut. Fobia de lucrări dentare este una dintre cel mai des întâlnite fobii, iar mulți oameni ar încerca orice ca să amâne prezentarea la cabinetul stomatologic. Din păcate, acest lucru nu este viabil, deoarece afecțiunile dentare sunt extrem de comune, iar o consultație, măcar pentru tratarea unei cavități, vom fi avut cu toții de-a lungul vieții.

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii au sugerat pentru prima dată că ar putea exista o metodă ca dinții să își poată autorepara cavitățile. Cercetările par a sugera că doze mici dintr-o moleculă de antagonist al glicogen-sintază kinazei (GSK-3) aplicată pe zona cariată ar putea avea acest efect. Antagoniștii GSK-3 cu molecule mici acționează prin reducerea inflamației locale și resorbția osoasă, totodată declanșând activitatea de diferențiere celulară. Medicamentul există deja pe piață și este folosit pentru tratarea bolii Alzheimer, fiind cunoscut și sub numele de Tideglusib. Dacă Tideglusib este aplicat pe zona cariată, se pare că pulpa coronară a unui dinte ar putea să se repare singură.

Oamenii de știință de la King’s College din Londra, Marea Britanie, publică o extensie a cercetării în jurnalul de specialitate Journal of Dental Research. Cercetarea sugerează că vizita la dentist rămâne necesară, deoarece curățarea cariei din zona afectată rămâne primul pas în tratarea acesteia.

Pentru a repara prin metode tradiționale o cavitate, un dentist curăță bacteriile din interiorul cariei înainte de a o umple cu un ciment compozit care înlocuiește dentina pierdută. Recent, studiile arată că dentina ar putea fi reparată natural. “În ultimii ani am arătat că putem stimula repararea naturală a dintelui prin activarea celulelor stem dentare rezidente. Această abordare este simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor. Cele mai recente rezultate arată dovezi suplimentare de viabilitate clinică și ne aduc cu încă un pas mai aproape de repararea naturală a dinților”, spune autorul principal Paul Sharpe.

Când se dezvoltă o carie, smalțul exterior al dintelui are o gaură în el. Cu această protecție exterioară străpunsă, bacteriile infecțioase se cuibăresc înăuntru, provocând carii, care pătrund tot mai adânc în dinte, provocând deteriorarea straturilor sale interioare.

Cercetătorii au confirmat că tratamentul cu Tideglusib poate ajuta la generarea unei cantități suficiente de dentină necesară înlocuirii din zona afectată de cavitate. Mai mult, se pare că administrarea acestui medicament poate genera chiar de 10 ori mai multă dentină decât este necesar.

Sharpe și colegii săi au descoperit că Tideglusib acționează numai asupra unui anumit tip de material dentar: pulpa coronară, o regiune de pulpă care se extinde până la coroana dintelui. De asemenea, au aflat că medicamentul trebuie aplicat doar pe zona afectată pentru a fi eficient. Mai mult, aceștia au investigat dacă există efecte negative cauzate de tratament, în cazul în care medicația este aplicată pe zonele neafectate de cavitate. Rezultatele demonstrează că tratamentul cu Tideglusib nu prezintă efecte adverse.

În cele din urmă, cercetătorii și-au dorit să compare calitatea dentinei generată natural și cea generată cu ajutorul medicației. Rezultatele arată faptul că acestea sunt extrem de asemănătoare din punct de vedere chimic, având un raport similar de carbonat, fosfat și totodată minerale necesare unei danturi sănătoase.

Există însă un aspect mai puțin plăcut în utilizarea Tideglusib pentru regenerarea dentinei. Mai exact, deoarece acesta funcționează doar în contact cu pulpa coronară, pulpa coronară trebuie să fie expusă pentru a putea trata o carie. Acest lucru poate însemna că vizita la medicul dentist rămâne necesară.

Cercetarea aceasta informează pentru prima dată specialiștii din zona medicinei dentare de un aspect extrem de important, și anume faptul că dinții beneficiază de capacitatea de autoreparare. Puterea celulelor stem de a ajuta organismul să se vindece singur este nelimitată, iar pe zi ce trece aflăm tot mai mult despre cum putem să folosim această regenerare în vindecarea unor tulburări ce afectează o bună parte din populație.

Această cercetare ar putea avea implicații majore la nivelul sistemului medical, datorită numărului mare de persoane care întâmpină problema cavităților. Pentru unii oameni care se confruntă cu o multitudine de afecțiuni dentare, medicul stomatolog va rămâne prezent în viețile acestora în continuare, dar este posibil ca pentru câțiva, vizitele să fie diminuate la unele de rutină.

 

Articol de Victoria Nănău

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente