HomeTechnologyO nouă metodă de a explora oceanul

O nouă metodă de a explora oceanul

Mai mulți cercetători de la Universitatea Brown din SUA și Universidad Nacional Autonoma de Mexico au creat recent un robot inspirat de o specie de crustacee asemănătoare creveților, numit Robokrill.

Robotul care se mișcă prin apă creând modele similare cu mișcările acestui crustaceu în timp ce înoată ar putea fi folosit pentru a studia rolul pe care îl joacă aceste animale în mediul lor marin.

Această specie de crustacee, Krill (Euphausia superba) sunt mici viețuitoare care servesc drept una dintre cele mai importante și abundente surse de hrană oceanică. Ei formează roiuri mari pe suprafața oceanului și se scufundă atunci când sunt amenințați de prădători, luând cu aceștia nutrienți, carbon și oxigen. Dinamica acestui comportament nu este pe deplin înțeleasă încă.

„Înainte de acest proiect, făceam diferite studii menite să destăinuie rolul agregărilor de plancton în ocean”, a declarat Monica M. Wilhelmus, unul dintre cercetătorii care au efectuat studiul. „În acest scop, am realizat un experiment în care am controlat comportamentul organismelor folosind semnale luminoase. După aceea, m-am gândit că o idee bună ar fi ca în loc să controlez extern comportamentul organismelor, să realizez un sistem robotizat care are aceeași semnătură dinamică ca și creaturile vii”.

Când au dezvoltat designul robotului, Wilhelmus și colegii ei au testat diferiți parametri în mod independent în laborator. Ulterior, au optimizat acești parametri pentru a-și atinge viteza și cinematica dorite.

Au folosit camere de mare viteză pentru a încetini mișcările unui krill și pentru a-i ajuta să învețe cum ar trebui să se miște robotul lor. RoboKrill se mișcă într-un mod similar cu înotătorii unui krill – picioarele de înot plasate în zona posterioară.

Dimensiunea a fost, de asemenea, o provocare pentru cercetătorii care construiesc robotul, deoarece krillul este foarte mic: „Am vrut, de asemenea, să creăm ceva aproape de realitate, lucru care s-a dovedit a fi foarte dificil din cauza dificultății integrării unor balamale foarte mici care să poată fi controlate, așa că robotul nostru este de 10 ori mai mare decât krillul.” a explicat Sara Oliveira Pedro Dos Santos.

În prezent, RoboKrill nu poate înota singur, dar cercetătorii speră că într-o zi acesta va putea fi trimis în sălbăticie pentru a înota alături de viețuitoarele marine și pentru a ajuta oamenii de știință să studieze și chiar să exploreze zone greu accesibile ale oceanului.

„Scopul nostru final este să proiectăm un sistem mic pe care să îl putem folosi, de exemplu, pentru a detecta sau a interveni în diferite medii compacte. Aceste crustacee sunt înotătoare foarte eficiente în mediul lor și pot îndeplini toate aceste sarcini care necesită manevrabilitate ridicată, ceea ce dorim să integrăm și în robotică. Acești roboți cu manevrabilitate ridicată ne-ar putea ajuta să explorăm mediile fragile, precum epavele și peșterile.” a spus Wilhelmus.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente