Detectarea precoce a demenței ar putea fi posibilă cu ajutorul unor instrumente digitale în locur de metodelor tradiționale bazate pe pix și hârtie.
Într-un nou studiu demarat de Facultatea de Medicină (BUSM) și Facultatea de Sănătate publică (BUSPH) din cadrul Universității din Boston, cercetătorii au testat participanții cu ajutorul unui stilou digital care a înregistrat întregul proces al testului cognitiv și a permis cercetătorilor să înțeleagă noi măsuri subtile ale funcției cognitive, dincolo de ceea ce este analizat în testele tradiționale.
„În loc să putem spune că cineva a avut rezultate slabe la un test, aceste valori digitale ne permit să aprofundăm mai mult în funcțiile cognitive și fizice specifice care pot sta la baza performanței slabe în ceea ce privește testul pentru un anumit individ”, a spus autorul corespondent dr. Mandy Du, fost student absolvent la BUSPH.
Demența este caracterizată prin pierderea funcționării cognitive, manifestată prin dificultăți când vine vorba de gândire, amintire și raționament, într-o asemenea măsură încât interferează cu viața și activitățile de zi cu zi ale unei persoane. Unii oameni cu demență nu își pot controla emoțiile, iar personalitățile lor se pot schimba. Demența poate varia în severitate de la cel mai ușor stadiu, când abia începe să afecteze funcționarea unei persoane, până la cel mai sever stadiu, când persoana trebuie să depindă complet de ceilalți pentru activitățile de bază.
În derularea studiului, toți participanții au avut misiunea de a ordona mai multe valori în ordine crescătoare, fie să alterneze între numere și litere (cum ar fi 1, A, 2, B, etc). Aceștia au folosit un stilou digital, care a înregistrat atât mișcările, cât și timpul pe care fiecare participant le-a alocat testului. Mai departe, cercetătorii au folosit datele înregistrate de stilou, pentru a determina nu numai timpul scurs în timpul desenului propriu-zis pe planșele digitale, ci și timpul alocat de participanți pentru a gândi fiecare cerință.
Cercetătorii au declarat că stiloul le-a permis să stabilească și un număr exact de linii sau segmente desenate de participanți. Aceștia au analizat apoi modul în care aceste noi valori digitale au fost asociate cu alte teste ale funcției cognitive și fizice. Cercetătorii au descoperit că valorile digitale au fost asociate cu funcții cognitive specifice, cum ar fi viteza de procesare, atenția auditivă, memoria de învățare și de lucru, dar și cu funcții fizice, cum ar fi viteza de mers și puterea de prindere.
În urma acestui studiu, cercetătorii speră că în viitor vor putea să folosească aceste informații privind markerii digitali ai deficienței cognitive și să evalueze sănătatea pacienților cu ajutorul tehnologiei și bineînțeles, să încerce diagnosticarea precoce.
Articol de Izabela Constantin