HomeTechnologyO nouă metodă de producție a hidrogenului

O nouă metodă de producție a hidrogenului

Oamenii de știință de la Universitatea din California au descoperit o nouă metodă de a produce hidrogen, folosindu-se de apa din atmosferă.

Hidrogenul este cel mai comun element din univers și a fost mult timp prezentat ca o sursă alternativă de energie curată și bogată. Cea mai ușoară modalitate de a produce combustibil cu hidrogen necesită apă pură, care poate fi greu de obținut – și va deveni mai greu de aprovizionat pe fondul secetelor care se agravează pe tot globul.

Aluminiul este un material candidat excelent pentru acest scop, deoarece metalul foarte reactiv reacționează ușor cu moleculele de oxigen din apă pentru a elibera hidrogen gazos. Dar forma pură a metalului este atât de reactivă încât reacționează instantaneu cu aerul pentru a crea un strat de oxid de aluminiu pe suprafața sa, ceea ce înseamnă că nu poate interacționa cu apa.

Oamenii de știință au studiat de ani de zile reactivitatea aluminiului pentru a dezvolta modalități eficiente și economice de a produce un combustibil curat cu hidrogen.

Aici intervine galiul în ecuație. Galiul este lichid la puțin peste temperatura camerei și îndepărtează stratul de oxid de aluminiu care se formează pe metalul gol, permițându-i să fie în contact direct cu apa și să reacționeze cu ea. Reacția aluminiului și galiului cu apa pentru a produce hidrogen gazos este deja studiată, dar noua tehnologie prezintă inovații care o apropie de aplicațiile practice.

Potrivit cercetătorilor, astfel de studii anterioare s-au concentrat în principal pe utilizarea compozitelor bogate în aluminiu. Aceștia au descoperit însă că utilizarea unui amestec bogat în galiu a dus la o rată neașteptat de mare de producție de hidrogen.

„După proces, am putut recupera cu ușurință 95% din galiul care a fost folosit, fără optimizare. Singurul alt produs care s-a format a fost alumina (oxid de aluminiu), care poate fi folosit pentru multe alte aplicații”, a declarat Scott Oliver, co-autor corespondent al articolului de cercetare.

Acest lucru este important deoarece galiul este un mineral scump și rar. Alumina are multe aplicații, inclusiv în bujii, plăci rezistente la abraziune și instrumente de tăiere.

Deși rămâne de văzut dacă această tehnologie poate fi extinsă pentru a produce hidrogen în cantități comerciale, cercetătorii sunt optimiști. „Ar trebui să fie posibilă extinderea tehnologiei la niveluri industriale de producție. Am fost limitati doar de aparatul nostru de a măsura volumul de hidrogen și limitele campusului asupra hidrogenului. Extinderea va necesita controlul amestecării aliajului, dar reacția este spontană odată ce apa este adăugată”, a adăugat Oliver.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente