HomeHealthMultivitaminele zilnice pot îmbunătăți cogniția la adulții în vârstă

Multivitaminele zilnice pot îmbunătăți cogniția la adulții în vârstă

O doză zilnică de multivitamine ar putea fi asociată cu îmbunătățirea funcției cognitive la adulții în vârstă, spune un nou studiu, iar beneficiul pare să fie mai mare pentru cei cu antecedente de boli cardiovasculare.

Cercetătorii de la Wake Forest University School of Medicine, în colaborare cu Brigham and Women’s Hospital din Boston au analizat funcția cognitivă la adulții în vârstă cărora li s-a desemnat fie un supliment cu extract de cacao care conține flavonoide, o multivitamină sau un placebo, în fiecare zi, timp de trei ani.

“Există o nevoie urgentă de intervenții sigure și accesibile pentru a proteja cogniția împotriva declinului la adulții în vârstă”, a spus Laura Baker, profesor de gerontologie și medicină geriatrică la Wake Forest University School of Medicine și investigator principal al studiul.

Găsirea conexiunilor în sănătatea creierului

Studiul COSMOS-Mind a inclus 2.262 de persoane, de 65 de ani și peste, care au fost înscrise între august 2016 și august 2017 și urmărite timp de trei ani. Participanții au completat anual teste prin telefon pentru a-și evalua funcția cognitivă și au fost notați pentru reamintirea poveștilor, fluența verbală și ordonarea cifrelor, printre alte teste.

Cercetătorii au analizat funcția cognitivă, pe baza rezultatelor testelor, în rândul celor care au luat zilnic extract de cacao în comparație cu cei care au luat zilnic multivitamine sau respectiv, un placebo. Au descoperit că trei ani de administrare a multivitaminelor au încetinit îmbătrânirea cognitivă cu 1,8 ani, sau cu 60%, în comparație cu placebo. Suplimentarea zilnică cu extract de cacao timp de trei ani nu a influențat funcția cognitivă.

Studiul nostru a arătat că, deși extractul de cacao nu a afectat cogniția, suplimentarea zilnică cu multivitamine a dus la o îmbunătățire cognitivă semnificativă din punct de vedere statistic. Iar aceasta este prima dovadă a beneficiului cognitiv într-un studiu amplu pe termen mai lung al suplimentelor cu multivitamine la adulții în vârstă. “, a spus Bake.

Studiul, susținut de Institutul Național pentru Îmbătrânire a mai constatat că multivitaminele sunt cele mai benefice pentru adulții în vârstă care aveau antecedente de boli cardiovasculare.

Este binecunoscut faptul că cei cu factori de risc cardiovascular ar putea avea niveluri mai scăzute în sângele lor de vitamine și minerale. Prin urmare, suplimentarea acestor vitamine și minerale ar putea îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și, prin urmare, sănătatea cognitivă. Știm că există o conexiune puternică între sănătatea cardiovasculară și sănătatea creierului”, a spus dr. Keith Vossel, profesor de neurologie și director al Centrului Mary S. Easton pentru Cercetarea și Îngrijirea Alzheimer de la Universitatea din California, Los Angeles.

Factorii specifici care determină această legătură între o multivitamine și funcția cognitivă sunt neclari și necesită mai multe cercetări, dar Baker și echipa ei cred că descoperirile ar putea fi legate de modul în care multivitaminele pot aduce beneficii persoanelor care au lipsă de micronutrienți, cum ar fi vitamina C, vitamina E , magneziu sau zinc.

Odată cu îmbătrânirea, situația se poate agrava. Mulți dintre adulții noștri în vârstă nu au o nutriție adecvată din mai multe motive. Pe măsură ce îmbătrânim, avem mai multe șanse să avem afecțiuni medicale care pot compromite suficiența de micronutrienți. Iar medicamentele pe care le luăm pentru aceste afecțiuni pot afecta, de asemenea, suficiența de micronutrienți, interferând cu capacitatea organismului de a absorbi acești nutrienți esențiali din dietă”. a spus Baker.

Concluziile noului studiu sunt încurajatoare

„În timp ce aceste constatări preliminare sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare într-un grup mai mare și mai divers de oameni. De asemenea, există mai multe cercetări care trebuie făcute pentru a înțelege mai bine de ce multivitaminele îmbunătățesc funcția cognitivă la adulții în vârstă”,  a spus Heather Snyder, vicepreședinte pentru relații medicale și științifice la Asociația Alzheimer.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente