HomeTechnologyO nouă modalitate de utilizare a energiei solare

O nouă modalitate de utilizare a energiei solare

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers au dezvoltat un dispozitiv care poate transforma căldura solară în energie electrică. Acest sistem face capabilă stocarea energiei solare și captarea acesteia timp de până la 18 ani, eliberând-o când și unde este nevoie.

Oamenii de știință au demonstrat înainte că există modalități prin care energia poate fi extrasă sub formă de căldură, în prezent reușind să producă energie electrică, conectând acest sistem la un generator termoelectric.

Sistemul de energie solară cunoscut sub numele de Most (Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems) s-a bazat pe o moleculă special concepută care își schimbă forma atunci când intră în contact cu lumina soarelui. Tehnologia a fost dezvoltată în continuare prin echiparea acesteia cu un generator termoelectric, astfel încât să poată produce energie electrică, acest lucru însemnând că poate fi folosit pentru a produce electricitate indiferent de vreme, ora din zi, anotimp sau locația geografică.

Molecula special concepută, încărcată cu energie solară, este asociată cu un cip sau un generator ultra-subțire. Cercetătorul de la Chalmers, Zhihang Wang, a spus că cipul poate fi văzut drept compatibil cu cele care pot fi integrate în căști, ceasuri inteligente și telefoane.

Sistemul energetic închis se bazează pe o moleculă special concepută din carbon, hidrogen și azot. Molecula își schimbă forma atunci când este lovită de lumina soarelui și se transformă într-un izomer bogat în energie. Aceasta se transformă într-o moleculă formată din aceiași atomi, dar este aranjată împreună într-un mod diferit, au explicat cercetătorii. Izomerul poate fi apoi depozitat sub formă lichidă pentru utilizare ulterioară atunci când este necesar, cum ar fi noaptea sau iarna. Sistemul a fost rafinat până la punctul în care acum este posibilă stocarea energiei până la 18 ani.

„Împreună cu diferitele grupuri de cercetare incluse în proiect, lucrăm acum la eficientizarea sistemului. Trebuie crescută cantitatea de energie electrică sau căldură pe care o poate extrage. Chiar dacă sistemul energetic se bazează pe materiale de bază simple, trebuie să fie adaptat pentru a fi suficient de rentabil pentru a fi produs și, astfel, posibil să fie lansat pe scară largă”, spune Kasper Moth-Poulsen, profesor la Departamentul de Chimie și Inginerie Chimică de la Universitatea de Tehnologie Chalmers.

Cercetarea și dezvoltarea sunt încă în stadiile incipiente, dar inovația are un potențial mare pentru producerea de energie fără fosile și fără emisii, au remarcat cercetătorii, care își imaginează tehnologia utilizată pentru încărcarea dispozitivelor electronice sau încălzirea caselor cu energia solară stocată în sistem.

©Imagine: Chalmers University of Technology, Per Erséus, Språng kommunikation

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente