HomeTechnologyO noua tehnologie care ar putea salva milioane de rechini

O noua tehnologie care ar putea salva milioane de rechini

Milioane de rechini sunt uciși în fiecare an când sunt prinși accidental de navele de pescuit industrial. Acum o nouă tehnologie poate opri acest carnagiu, potrivit unui articol publicat vineri de Bloomberg.

Se numește SharkGuard și este atașat de cârligele de pescuit. Emite un câmp electric tridimensional care poate fi sesizat de rechini și care îi respinge.

Tehnologia a fost deja testată pe două nave care pescuiesc ton roșu în largul coastei de sud a Franței în iulie și august 2021. Rezultatele au fost impresionante: capturile accidentale de rechin albastru au scăzut cu 91,3%, în timp ce cele ale rechinului gri au scăzut cu 71,3%, potrivit unui articol publicat săptămâna trecută în revista Current Biology.

În prezent, se estimează că peste 100 de milioane de rechini sunt uciși anual de pescuitul comercial, un număr alarmant care ar putea destabiliza ecosistemele oceanice.

Cred că acest lucru ar putea schimba jocul”, a declarat pentru Bloomberg Rachel Graham, membru al Grupului de specialiști în rechinii al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

„Folosirea acestor instrumente va fi foarte utilă pentru companii pentru a-și putea eticheta tonul sau celelalte specii țintă ca fiind „sigure pentru rechini”, așa cum fac pentru delfini”. a adăugat el.

Între timp, Robert Enever, șeful departamentului de știință la Fishtek, compania din spatele SharkGuard și coautor al lucrării, a declarat pentru Bloomberg că noua tehnologie ar putea face parte din planurile ESG viitoare ale unei companii.

Aceste firme ar putea declara: „Vom cere ca atunci când cumpărăm ton, să nu ucizi rechini’”, a spus Enever. „Aveți această tehnologie care poate salva milioanele de rechini distruși în fiecare an”.

SharkGuard nu este singurul produs de acest gen. Sara Mirabilio, specialist în pescuit la North Carolina Sea Grant, a declarat pentru Bloomberg că a încercat un alt prototip în 2021, care a scăzut capturarea accidentală a nouă specii de rechini cu peste 50%.

Cred cu tărie că putem valorifica această capacitate electro-senzorială a rechinilor și să o folosim ca un factor de descurajare”, a spus Mirabilio.

Cineva va veni cu un dispozitiv gata pentru vânzarea cu amănuntul în curând. Va fi doar o chestiune de disponibilitate a pescarilor să-l folosească” a mai adăugat el.

Totuşi capsula SharkGuard nu este încă disponibilă comercial din cauza unor limitări severe. Bateria acestuia trebuie schimbată după 65 de ore, ceea ce nu este practic sau posibil pentru navele de pescuit.

Fishtek caută o soluție care să permită inducerea unui sistem de încărcare care să fie încorporat în containerele care stochează cârligele cu paragate.

Jake Hanft, manager de program pentru Schmidt Marine Technology Partners, compania care finanțează noua soluție, spune că produsul este ideal pentru viața marină.

Este o modalitate elegantă și productivă de a ține rechinii departe de paragate fără a perturba pescuitul capturii țintă, reducând capturile accidentale cu rate incredibil de impresionante”, a spus el.

În prezent, se estimează că un sistem SharkGuard pentru 2.000 de cârlige ar costa aproximativ 20.000 de dolari și ar dura trei până la cinci ani.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente