Terapia cu lumină cu laser s-a dovedit a fi eficientă în îmbunătățirea memoriei pe termen scurt, într-un studiu publicat în Science Advances. Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie și de la Universitatea Normală din Beijing din China au demonstrat că terapia, care este non-invazivă, ar putea îmbunătăți memoria de lucru pe termen scurt la oameni cu până la 25%.
Tratamentul, numit fotobiomodulare transcraniană (tPBM), este aplicat pe o zonă a creierului cunoscută sub numele de cortexul prefrontal drept. Această zonă este recunoscută pe scară largă ca fiind importantă pentru memoria de lucru. În experimentul lor, echipa a arătat cum memoria pe termen scurt s-a îmbunătățit în rândul participanților la cercetare după câteva minute de tratament. Ei au putut, de asemenea, să urmărească modificările activității creierului utilizând monitorizarea electroencefalogramei (EEG) în timpul tratamentului și testării.
Studiile anterioare au arătat că tratamentul cu lumină cu laser îmbunătățește memoria de lucru la șoareci, iar studiile pe oameni au arătat că tratamentul tPBM poate îmbunătăți acuratețea, accelera timpul de reacție și ameliora funcții precum atenția și emoția.
Acesta este, totuși, primul studiu care confirmă o legătură între tPBM și memoria de lucru la oameni.
„Persoanele cu afecțiuni precum ADHD (tulburare cu deficit de atenție și hiperactivitate) sau alte afecțiuni legate de atenție ar putea beneficia de acest tip de tratament, care este sigur, simplu și non-invaziv, fără efecte secundare”, a spus Dongwei Li, doctorand la Centrul pentru Sănătatea Creierului Uman al Universității din Birmingham, coautor al lucrării.
În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea Normală din Beijing au efectuat experimente cu 90 de participanți de sex masculin și feminin cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Participanții au fost tratați cu lumină laser în cortexul prefrontal drept la lungimi de undă de 1064 nm, în timp ce alții au fost tratați la o lungime de undă mai scurtă sau tratamentul a fost administrat în cortexul prefrontal stâng. Fiecare participant a fost, de asemenea, tratat cu un tPBM simulat sau inactiv pentru a exclude efectul placebo.
După tratamentul tPBM de peste 12 minute, participanții au fost rugați să-și amintească orientarea sau culoarea unui set de elemente afișate pe un ecran. Participanții tratați cu lumină laser în cortexul prefrontal drept la 1064 nm au arătat îmbunătățiri clare ale memoriei față de cei care au primit celelalte tratamente. În timp ce participanții care au primit alte variații de tratament erau pe cale să-și amintească între 3 și 4 dintre obiectele testate, cei cu tratamentul vizat au putut să-și amintească între 4 și 5 obiecte.
Datele, inclusiv cele din monitorizarea electroencefalogramei (EEG) din timpul experimentului, au fost analizate la Universitatea din Birmingham și au arătat modificări ale activității creierului care au prezis, de asemenea, îmbunătățiri ale performanței memoriei.
Cercetătorii nu știu încă exact de ce tratamentul are efecte pozitive asupra memoriei de scurtă durată și nici cât timp vor dura efectele. Sunt planificate cercetări suplimentare pentru a investiga aceste aspecte.
“Avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege exact de ce tPBM are acest efect pozitiv, dar este posibil ca lumina să stimuleze astrocitele – centralele electrice – din celulele nervoase din cortexul prefrontal, iar acest lucru are un efect pozitiv asupra eficienței celulelor. De asemenea, vom investiga cât de mult ar putea dura efectele. În mod clar, dacă aceste experimente vor duce la o intervenție clinică, va trebui să vedem beneficii de lungă durată.” , au concluzionat cercetătorii.
Articol de Cristina Zarioiu