HomeTechnologyO nouă tehnologie cu raze X ar putea identifica tumorile.

O nouă tehnologie cu raze X ar putea identifica tumorile.

O nouă tehnologie cu raze X care funcționează împreună cu un algoritm de învățare profundă pentru a detecta explozivii din bagaje ar putea identifica tumori potențial mortale. Metoda, care funcționează împreună cu o inteligenţă artificială de învățare profundă, identifică materialele după textura lor.

Ascunderea explozivilor în interiorul electronicelor și a altor obiecte poate îngreuna detectarea acestora folosind tehnici convenționale cu raze X, dar o nouă metodă a reușit să detecteze explozivii cu o precizie de 100% în condiții de testare, potrivit cercetătorilor. Cea mai evidentă aplicație ar fi scanarea pentru bombe și alte obiecte sau substanțe periculoase în aeroporturi, dar ar putea ajuta și la detectarea fisurilor sau ruginii în clădiri iar în cele din urmă ar putea fi folosită pentru a identifica tumori în stadiul incipient.

Echipa de cercetători de la UCL din Londra, a ascuns cantități mici de explozibili, inclusiv Semtex și C4, în interiorul unor obiecte electrice precum laptopuri, uscătoare de păr și telefoane mobile. Articolele au fost plasate în pungi cu periuțe de dinți, încărcătoare și alte obiecte de zi cu zi pentru a reproduce îndeaproape geanta unui călător.

În timp ce aparatele standard lovesc obiecte cu un câmp uniform de raze X, echipa a scanat pungile folosind un aparat care separă fasciculele într-o serie de fascicule mai mici.

“AI este excepțional de bun la detectarea acestor materiale chiar și atunci când sunt ascunse în alte obiecte” spune autorul principal Sandro Olivo, de la Departamentul de Fizică Medicală și Inginerie Biomedicală UCL.

„Chiar dacă ascundem o cantitate mică de exploziv undeva în mijlocul multor alte lucruri, algoritmul o va găsi. Algoritmul a reușit să identifice corect explozivii în fiecare experiment desfășurat în condiții de testare” a mai declarant Sandro Olivo.

 Totuși, echipa a recunoscut că ar fi nerealist să ne așteptăm la un nivel atât de ridicat de precizie în condițiile din lumea reală.

Tehnica ar putea fi folosită și în aplicații medicale în special în depistarea cancerului, consideră echipa. Deși cercetătorii nu au testat încă dacă tehnica ar putea diferenția cu succes textura unei tumori de țesutul sănătos din jur ei cred în posibilitatea de a detecta tumori foarte mici care ar fi putut trece nedetectate anterior.

„Mi-ar plăcea să o fac într-o zi. Dacă obținem o rată similară de success  și în detectarea texturii în tumori, potențialul de diagnosticare precoce este uriaș.” declara Olivo.

„Această ultimă lucrare a echipelor UCL prezentată aici pare extrem de promițătoare. Combină imagistica nouă cu raze X cu inteligența artificială și are un potențial major pentru sarcinile extrem de dificile de detectare a amenințărilor în bagajele de mână și aplicații NDT, cum ar fi detectarea fisurilor. Detecția cancerului implică propriul său set de provocări și așteptăm cu nerăbdare să vedem progresul lucrărilor în acest domeniu”. spune Kevin Wells, profesor asociat la Universitatea din Surrey.

 Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente