Oamenii de știință chinezi au dezvoltat un laser puternic care practic poate arde aerul pentru a produce modele.
Acest laser bizar, dar fascinant, care poate scrie în aer, a fost creat de cercetătorii de la Laboratorul Comun Hongtuo din Wuhan, China. Acest stilou ar putea fi o poartă către o tehnologie de ultimă oră cu hologramă.
Impulsurile laser de mare intensitate sunt concentrate în aer pentru a crea plasmă sau gaz ionizat, care emite energie sub formă de lumină.
Echipa nu a explicat cum a fost utilizat scanerul 3D pentru a aranja cu precizie punctele pixelilor și a forma caracterele în aer.
Pulsurile scurte au o durată de doar o femtosecundă, sau o milioneme dintr-o miliardime de secundă sau o cvadrilionime dintr-o secundă.
Puterea de vârf a stiloului laser poate atinge un milion de megawați datorită duratei incredibil de scurte a impulsului, care este comparabilă cu întreaga capacitate de producere a energiei electrice la scară de utilitate a Statelor Unite.
Deși ar putea fi utilizat în siguranță, deoarece puterea de intrare tipică a dispozitivului este de doar câteva zeci de wați.
Potrivit cercetătorilor, metoda ar putea fi utilizată într-o varietate de industrii, de la calculul cuantic la imagistica cerebrală.
„Cu noul dispozitiv, putem desena în aer fără a folosi hârtie și cerneală”, a declarat Cao Xiangdong, om de știință la Laboratorul Hongtuo de laser ultrarapid din valea optică a Wuhan, pentru Science and Technology Daily, după cum a raportat South China Morning Post.
„Ecranul este punctul culminant al cercetării noastre de peste un deceniu”, potrivit lui Cao
Laserele trebuie să aibă o densitate de energie de 100 de terawați (un trilion de wați) pe centimetru pătrat pentru a „lumina” aerul.
Oamenii de știință au susținut că au aranjat pixelii folosind scanarea 3D pentru a crea caractere chinezești, dar nu au descris pe deplin metoda.
Există diferite moduri în care oamenii de știință sau oamenii obișnuiți utilizează laserele. Le folosim mai ales pentru afișaje vizuale, dar oamenii de știință le folosesc în moduri cu adevărat interesante, cum ar fi scopuri de apărare, răcire cuantică sau chiar păstrarea istoriei.
Laserele sunt utilizate pe scară largă în aplicațiile din lumea modernă, fie că este vorba de jucării atractive sau de playere Blu-ray. O echipă de cercetători a lansat un proiect interesant numit The Extreme Light Infrastructure (ELI) Beamlines, care a fost finanțat de UE cu ideea de a crea un dispozitiv unic. Cel mai interesant este că ei dezvoltă un laser de nouă generație, care va fi de 100 de mii de ori mai puternic decât valoarea combinată a tuturor instalațiilor similare de pe Pământ.
Datele specifice pe care oamenii de știință le-au dezvăluit sunt că va fi capabil să reproducă intensitatea pulsului de 1023 de wați pe centimetru pătrat. Managerii de proiect au explicat că această valoare este echivalentul întregii energii a Soarelui dacă s-ar concentra pe un fascicul cu dimensiunea unui parc de distracții.
Impulsul celui mai puternic laser creat vreodată pe Pământ va continua până la mai puțin de o miliardime de secundă.
Și există laserul Rheinmetall care este o pereche de două module laser montate pe turele de apărare antiaeriană Oerlikon Revolver Gun cu module suplimentare de alimentare. Armele laser de 30 kW și 20 kW sunt concentrate pe o singură țintă de Tehnologia de suprapunere a fasciculului Rheinmetall (BST) . Aceasta oferă puterea unui singur laser de 50 kW. Compania spune că este posibilă construirea unei arme laser de 100 kW.
O echipă de specialitate de la National Park Service in Historic American Building Survey/Historic American Engineering Record a fost însărcinată să păstreze istoria Centrului Spațial Johnson (JSC) cu ajutorul tehnologiei laser care amintește de „Războiul Stelelor”.
Acum, datorită cercetătorilor, putem folosi lasere pentru a scrie în aer.
Articol de Răzvan Lupu