Timpul petrecut în fața televizorului poate aduce și avantaje, potrivit cercetătorilor care examinează modul în care utilizarea pasivă a ecranului afectează dezvoltarea copiilor.
Numărul de emisiuni de televiziune destinate sugarilor a crescut considerabil în ultimii 30 de ani. Timpul petrecut în fața unui ecran în rândul copiilor cu vârste între 0 și 2 ani s-a dublat între 1997 și 2014.
Cercetări recente au investigat influența utilizării pasive a ecranului asupra dezvoltării cognitive a copiilor. Potrivit studiului, expunerea la ecran – fie de la un televizor, fie de la un dispozitiv mobil, poate fi avantajoasă, în funcție de circumstanțe.
Cercetătorii de la Universitatea Paris Nanterre și de la Universitatea din Portsmouth din Franța au examinat 478 de cercetări care au fost publicate în ultimii 20 de ani. Cercetările lor au arătat că, în special pentru copiii mici, expunerea timpurie la televizor poate fi dăunătoare modului în care aceștia se joacă, dezvoltării limbajului și funcțiilor cognitive.
„Suntem obișnuiți să auzim că expunerea la ecran este dăunătoare pentru un copil și poate afecta grav dezvoltarea acestuia dacă nu este limitat la mai puțin de o oră pe zi. Deși poate fi dăunător, studiul nostru sugerează că accentul ar trebui să se pună pe calitatea sau contextul a ceea ce privește un copil, nu pe cantitate”, a declarat dr. Eszter Somogyi de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Portsmouth. „Narațiune slabă, ritm rapid de editare și stimuli complexi pot face dificil pentru un copil să extragă sau să generalizeze informații. Dar atunci când conținutul este adecvat pentru vârsta unui copil, este probabil să aibă un efect pozitiv, în special atunci când este conceput pentru a încuraja interacțiunea.”
Studiile au arătat, de asemenea, că vizionarea programelor TV cu un părinte sau alt adult apropiat este benefică pentru copii, deoarece aceștia pot interacționa cu ei și le pot pune întrebări.
„Vizionarea programelor TV cu copilul dumneavoastră, elaborarea și comentarea a ceea ce este vizionat poate ajuta la îmbunătățirea înțelegerii conținutului, cei mici consolidându-și învățarea în timpul programelor educaționale. Vizionarea în comun poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea abilităților lor de conversație și oferă copiilor un model de urmat pentru comportamentul adecvat de vizionare la televizor.”
Deși tipul potrivit de conținut poate face mai mult bine decât rău, studiul avertizează că vizionarea televizorului nu ar trebui să înlocuiască alte activități de învățare, cum ar fi socializarea. În schimb, este imperativă informarea îngrijitorilor copiilor mai mici de 3 ani cu privire la riscurile asociate cu expunerea prelungită la vizionarea ecranului în context greșit.
Autorii recomandă consolidarea contextelor care promovează învățarea, cum ar fi vizionarea conținutului ales adaptat vârstei, vizionarea sub supravegherea unui adult și limitarea la un singur dispozitiv/ecran.
„Mesajul important de a lua acasă aici este că îngrijitorii ar trebui să țină cont de noile tehnologii. Televiziunea sau smartphone-urile ar trebui folosite ca instrumente potențiale pentru a completa unele interacțiuni sociale cu copiii lor, dar nu pentru a le înlocui”, a adăugat dr. Bahia Guellaï, de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea Paris Nanterre
„Cred că cea mai importantă provocare a societăților noastre pentru generațiile viitoare este de a face adulții și tinerii conștienți de riscul unei utilizări neconsiderate sau inadecvate a utilizării ecranului. Acest lucru va ajuta la prevenirea situațiilor în care ecranele sunt folosite ca noul tip de îngrijire a copiilor, așa cum a fost în timpul blocajelor din cauza pandemiei în diferite țări. Sunt optimist cu conceptul de a găsi un echilibru între răspândirea rapidă a noilor instrumente tehnologice și păstrarea naturii frumoase a relațiilor umane.”
Articol de Izabela Constantin