Experții cardiologi cred că polipilulele ar putea evita milioane de decese premature, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Potrivit opiniilor a doi cardiologi de top (profesorul Fausto Pinto, președintele World Heart Federation și profesorul Salim Yusuf, director executiv al Institutului de Cercetare în Sănătatea Populației și profesor emerit de medicină la Universitatea McMaster, Canada) publicate în publicația The Lancet, sănătatea globală a plătit un preț mortal pentru că nu a folosit în general medicamente simple și ieftine care scad tensiunea arterială. Este vorba de statine și aspirină sub forma unui singur comprimat, adesea cunoscut sub numele de polipilula. Potrivit cercetărilor, disponibilitatea pe scară largă a polipilulelor ar scădea semnificativ riscul de boli cardiovasculare, rămânând în același timp o variantă ieftină pentru majoritatea oamenilor din întreaga lume.
“În ciuda dovezilor științifice substanțiale ale eficienței, siguranței și accesibilității înalte a polipilulei, puține astfel de produse combinate sunt disponibile și, în puținele țări în care sunt disponibile, utilizarea este scăzută”, a spus profesorul Fausto Pinto.
“Acest eșec sistemic este o tragedie globală, deoarece multe decese premature din cauza bolilor cardiovasculare ar putea fi evitate”, a adăugat profesorul Salim Yusuf.
În fiecare an, aproximativ 54 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare; o treime dintre ei mor din cauza acestor afecțiuni, 80% dintre ei locuind în țări cu venituri mici și medii.
Majoritatea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale apar la pacienții care nu au avut niciodată boli cardiovasculare, ceea ce implică faptul că prevenirea primară a primului atac de cord sau a unui accident vascular cerebral este importantă. Prevenția secundară este, de asemenea, importantă pentru persoanele care suferă deja de aceste afecțiuni, deși nu are același impact.
“Strategia actuală pentru prevenirea primară și secundară a bolilor cardiovasculare a avut un succes modest în majoritatea țărilor, inclusiv în țările cu venituri mari. Chiar și în aceste țări, mai puțin de jumătate dintre pacienții cu boli cardiovasculare anterioare și mai puțin de 20% fără antecedente primesc tratamente preventive eficiente”, a spus profesorul Yusuf.
Polipilula, cunoscută și sub denumirea de terapie combinată cu doză fixă – cu o combinație de agenți de scădere a tensiunii arteriale, o statină pentru scăderea colesterolului LDL și aspirina în doză mică – a fost propusă la începutul anilor 2000 ca mijloc de a reduce substanțial bolile cardiovasculare și la costuri reduse.
“Răspunsul este acum clar, cu date din trei studii independente, mari și pe termen lung în prevenirea primară și unul în prevenirea secundară, care arată semnificația sa salvatoare de vieți”, a spus Yusuf, ale cărui publicații diferite au arătat că atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale au fost reduse cu 35% până la 50% prin utilizarea unei polipilule.
Cercetătorii încurajează marile companii farmaceutice să investească în dezvoltarea și testarea polipilulelor, în special în cele mai noi cu efecte mai mari de scădere a tensiunii arteriale (cum ar fi combinarea dozelor mici de 3 sau 4 clase de medicamente cu statine și doze mici de aspirină). Fabricarea cu componente generice și comercializarea de polipilule la prețuri mici la nivel local ar asigura accesibilitatea, menținând în același timp profitabilitatea companiilor, sporind astfel utilizarea lor de către majoritatea oamenilor din întreaga lume.
Totodată includerea polipilulelor în Lista de medicamente esențiale a OMS și în liniile directoare atât pentru prevenirea primară, cât și pentru prevenirea secundară a bolilor cardiovasculare este un pas important. „Acest lucru ar încuraja guvernele și companiile de asigurări, în special în țările cu venituri mici și medii, să le includă în formularele lor, iar clinicienii să le recomande utilizarea”, au concluzionat cercetătorii.