O cercetare recentă dezvăluie că jocurile video ar putea crește activitatea creierului și, în special, abilitățile cognitive necesare pentru luarea deciziilor – adică absorbția a tot ceea ce vine prin simțurile noastre și capacitatea de a lua decizii adecvate.
Autorii studiului propun teoria conform căreia jocurile video ar putea fi utilizate ca instrument de antrenament pentru a întări procesele de luare a deciziilor rapide ale creierului, mai ales dacă acele creiere au suferit unele leziuni neurologice.
„Majoritatea tinerilor noștri joacă jocuri video mai mult de trei ore în fiecare săptămână, dar efectele bune asupra abilităților de decizie și asupra creierului nu sunt pe deplin înțelese”, explică cercetătorul în neuroștiință Mukesh Dhamala la Universitatea de Stat din Georgia.
Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a fost utilizată pentru a evalua activitatea creierului la 47 de voluntari de vârstă universitară, dintre care 28 au jucat jocuri video în mod regulat și 19 care nu. Cei care au participat au jucat în mare parte jocuri extrem de active în timp real, cum ar fi strategie în timp real, împușcături la persoana întâi sau luptă de tip „arenă” sau „reală” în echipă.
Participanții au fost instruiți să apese butoane ca reacție la mișcarea unei secvențe de puncte pe un afișaj în fața lor. Jucătorii obișnuiți cu jocurile video au răspuns mai rapid și mai precis, în timp ce scanările fMRI au arătat că a existat și o activitate crescută în anumite porțiuni ale creierului lor. Aceste zone au inclus girusul lingual drept, talamusul stâng și zona motorie suplimentară dreaptă, toate fiind presupuse a fi implicate în procesarea cognitivă și răspunsurile motorii la inputurile vizuale.
„Aceste descoperiri sugerează că jocurile video pot îmbunătăți mai multe subprocese pentru simțire, percepție și mapare la acțiune pentru a îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor”, au declarat Dhamala și colegul său, fizicianul de la Universitatea de Stat din Georgia, Tim Jordan, în lucrarea lor publicată. Jordan are experiență personală în acest domeniu: când avea cinci ani, acesta a participat la o cercetare în care i s-a cerut să-și acopere ochiul al cărui vedere este mai bună și să joace jocuri video doar cu ochiul mai slab, pentru a-și dezvolta procesarea vizuală.
Deși relația dintre jocurile video și beneficiile cognitive nu este nouă, fiecare studiu ne aduce mai aproape de înțelegerea acesteia și de a descoperi cum am putea folosi efectele favorabile ale jocurilor video.
„Odată ce rețelele cerebrale adecvate sunt descoperite, jocurile video pot fi folosit în mod eficient pentru antrenament – de exemplu, antrenament eficient în luarea deciziilor și tratamente terapeutice”, explică Dhamala.
Articol de Izabela Constantin