Rezultatele unui nou studiu indică faptul că modificările de menstruație după vaccinarea împotriva COVID-19 par a fi un simptom comun.
Studiul cuprinde analiza a peste peste 35.000 de rapoarte, oferind astfel cea mai cuprinzătoare evaluare de până acum a modificărilor menstruale experimentate de persoanele aflate pre și post-menopauză în primele două săptămâni după administrarea vaccinului COVID-19. Aproximativ 84% dintre participanți erau albi și niciunul nu avea vârste cuprinse între 45 și 55 de ani, deoarece cercetătorii nu au vrut să includă modificări asociate cu perimenopauză, când organismul începe tranziția la menopauză.
„Persoanele aflate la menstruație și care au avut menstruație au început să spună că au experimentat sângerări neașteptate după ce li s-au administrat un vaccin COVID-19 la începutul anului 2021”, au scris oamenii de știință care au condus studiul. Deoarece studiile cu vaccinuri de obicei nu întreabă despre ciclurile menstruale sau sângerări, acest efect secundar a fost în mare măsură ignorat sau respins.
Cercetătorii au descoperit că, după vaccinare, 42% dintre persoanele cu cicluri menstruale regulate au sângerat mai mult decât de obicei, în timp ce 44% nu au raportat nicio schimbare.
Cercetătorii au decis să includă însă persoane care de obicei nu au menstruație pentru că sunt în postmenopauză, folosesc contraceptive reversibile cu acțiune prelungită sau contraceptive hormonale, fie sunt supuse unui tratament de afirmare a sexului care oprește menstruația. Majoritatea acestor respondenți au experimentat sângerări după vaccin.
Dintre cele 238 de persoane aflate în postmenopauză din studiu care nu urmau tratamente hormonale și nu au sângerat timp de cel puțin 12 luni înainte de vaccinare, 66% au raportat sângerare.
O analiză ulterioară a constatat că respondenții cu afecțiuni ginecologice au fost mai expuși riscului de sângerare mai abundentă după vaccinare. Persoanele care au avut febră și s-au simțit obosite după vaccinare, au fost anterior însărcinate sau au născut sau care au avut în mod normal un flux menstrual ușor au, de asemenea, mai multe șanse să raporteze sângerări mai abundente după vaccinarea COVID-19.
Cercetătorii subliniază însă că descoperirile nu indică modificări ale fertilității și sugerează că studiul lor justifică cercetări suplimentare asupra posibilelor cauze ale ciclurilor întrerupte temporar. Ei cred că cel mai probabil vaccinurile afectează căile inflamatorii ale organismului, mai degrabă decât să schimbe căile hormonilor ovarieni, deoarece a existat o diferență mică între persoanele cu menstruație care luau contracepție hormonală și cele care nu.
Aceștia au emis ipoteza că persoanele mai vulnerabile la o astfel de perturbare ar fi cele care au avut uteruri care au suferit cicluri considerabile de reparare și vindecare, de exemplu: persoane care au avut multe menstruații (adică sunt mai în vârstă), au fost însărcinate sau au avut copii sau participanți care pot avea tulburări hiperproliferative, cum ar fi endometrioza sau fibroamele.
„Ne-ar plăcea să vedem viitoarele protocoale de testare a vaccinurilor încorporând întrebări despre menstruație care depășesc screening-ul pentru sarcină”, a spus Katharine Lee, profesor de antropologie la Universitatea Tulane. „Menstruația este un proces regulat care răspunde la tot felul de factori de stres imunitari și energetici, iar oamenii observă modificări ale tiparelor lor de sângerare, dar nu avem tendința de a vorbi despre asta în mod public.”
Articol de Izabela Constantin