HomeTechnologyPrimul turist spațial din lume va călători acum în jurul Lunii și...

Primul turist spațial din lume va călători acum în jurul Lunii și înapoi

Antreprenorul Dennis Tito a fost primul turist spațial când a plătit pentru a zbura la bordul unei rachete rusești Soyuz către Stația Spațială Internațională (ISS) în 2001.

Acum, SpaceX a anunțat că Dennis Tito și soția sa Akiko sunt „primii doi membri ai echipajului pentru cel de-al doilea zbor spațial comercial al navei Starship în jurul Lunii”.

Aceste misiuni vor fi un precursor al eventualelor misiuni cu echipaj ale Starship pe Marte, care vor fi finanțate parțial de turismul spațial al SpaceX și serviciul său de internet Starlink.

Ideea celei de-a doua misiuni private pe Lună a Starship a venit cu aproximativ un an și jumătate în urmă, când Tito a vizitat sediul SpaceX din Hawthorne, California. Conform Ars Technica, Dennis Tito și-a dorit să călătorească în jurul Lunii de când a zburat către ISS, dar niciuna dintre navele spațiale disponibile nu l-a convins că zborul va fi gestionabil. Se pare că şi-a schimbat părerea când a vizitat sediul SpaceX împreună cu soția sa și s-a uitat mai ȋndeaproape la Starship.

Tito a rezervat două dintre cele douăsprezece locuri care vor fi disponibile pentru cel de al doilea zbor planificat de SpaceX ȋn jurul Lunii. Ambele vor urma o traiectorie similară cu misiunile NASA, Artemis I și Artemis II şi ambele vor zbura în jurul Lunii, dar nu vor ateriza pe suprafața satelitului nostru natural.

După anunț, Akiko Tito este acum prima femeie confirmată care va zbura cu Starship. Cu toate acestea, nu toate locurile au fost confirmate pentru primele două zboruri cu pasageri Starship.

Prima misiune cu echipaj va fi Polaris III, contractată de miliardarul Jared Isaacman, care probabil va zbura pe orbita joasă a Pământului. Isaacman a zburat deja pe orbită la bordul unei capsule SpaceX Crew Dragon pentru misiunea sa Inspiration4.

Prima misiune privată pe Lună a SpaceX se numește „dearMoon” și ȋl va duce pe miliardarul japonez Yusaku Maezawa ȋmpreună cu un grup de artiști pe Lună și înapoi.

NASA, a alocat SpaceX un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru a ateriza din nou cu oameni pe Lună până în jurul anului 2025, ca parte a misiunii sale Artemis III. Pentru acea misiune Starship va fi folosită doar pentru aterizare, iar astronauții se vor lansa cu o rachetă separată şi se vor îmbarca pe Starship doar când ajung pe orbita lunară.

SpaceX se pregătește acum pentru zborul inaugural orbital al navei.

A doua misiune privată pe Lună va dura aproximativ o săptămână și va zbura la aproximativ 40 km de suprafața Lunii înainte de a se ȋntoarce pe Pământ.

Dennis Tito a spus că nu are libertatea de a dezvălui prețul unui bilet la bordul zborului spațial.

Starship se apropie de primul său zbor orbital, Elon Musk anunțând recent pe Twitter că racheta complet reutilizabilă ar putea fi lansată pe orbită luna viitoare.

Sistemul masiv de lansare va zbura în numeroase misiuni fără echipaj înainte de a duce orice om în spațiu.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente