HomeTechnologySenzori de presiune pe bază de hârtie

Senzori de presiune pe bază de hârtie

O echipă de cercetători de la Institutul Indian de Știință (IISc) și Universitatea Pandit Deendayal Energy au propus o potențială soluție pentru problema creșterii deșeurilor rezultate din folosirea senzorilor de presiune în medicină, dar și în alte domenii. Soluția acestora ar fi senzorii alternativi ecologici pe bază de hârtie, în loc de polimeri pe bază de petrol.

„Contribuția noastră cheie este simplitatea dispozitivului”, explică Navakanta Bhat, profesor la Centrul IISc pentru Nano Știință și Inginerie (CeNSE) despre munca echipei sale. „Este ca și cum ai crea origami de hârtie”.

Senzorul propus este construit din straturi de hârtie celulozică simplă și ondulată, acoperite cu monosulfură de staniu pentru a acționa ca semiconductor. „Hârtia în sine este un izolator”, explică Neha Sakhuja, primul autor. „Provocarea majoră a fost alegerea unei structuri adecvate a dispozitivului 3D și a unui material pentru a conferi proprietăți conductoare hârtiei”.

Senzorul multistrat rezultat funcționează prin modificarea conductivității pe baza distanței dintre straturile de hârtie și a dimensiunii golurilor de aer dintre ele – transformând presiunea în valori, care pot fi citite de un sistem de control. În timpul testării, prototipurile de senzori de hârtie au oferit capacitatea de a detecta o gamă de presiuni de la 0 la 120 kPa cu un timp de răspuns de o milisecundă. Aceștia și-au dovedit caracterul practic într-un proiect de succes în care s-a dorit construirea unei tastaturi pliabile.

Cercetătorii sunt de părere că senzorii de hârtie ar putea fi dezvoltați în dispozitive flexibile, portabile pentru sectorul sănătății, demonstrând utilizarea lor pentru a urmări mișcările musculare în timpul mestecării și gesturile brațelor. Aceștia vor să realizeze acest lucru folosind un Arduino Uno, unde ar înlocui senzorii de presiune tradiționali construiți dintr-un polimer pe bază de plastic care nu este biodegradabil și nici ușor reciclabil cu senzorul de hârtie, care este mai prietenos cu mediul odată ce a depășit utilitatea.

„Aplicațiile viitoare ale acestui dispozitiv sunt limitate doar de imaginația noastră”, susține Bhat. „Am dori, de asemenea să lucrăm la creșterea stabilității și durabilității acestor senzori și eventual, să colaborăm cu industriile pentru a le produce în număr mare”.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente