HomeHealthProteina care declanșează metastaza cancerului ar putea fi o nouă țintă de...

Proteina care declanșează metastaza cancerului ar putea fi o nouă țintă de tratament

Cercetătorii de la Universitatea City din Hong Kong (CityU) au identificat o proteină numită lisil hidroxilază 1 (LH1) care induce migrarea celulelor canceroase la ficat și pancreas, ducând la metastaze, potrivit unui comunicat de presă instituțional.

Verificate prin modele in vitro și in vivo, rezultatele au fost susținute de date clinice și sunt promițătoare pentru determinarea unei noi ținte potențiale pentru tratamentul cancerului.

„Metastaza cancerului este un proces complex. Se știe că rigiditatea tumorilor și a țesuturilor înconjurătoare crește odată cu creșterea tumorii, ceea ce creează spații restrânse sau canale de pori pentru migrarea celulelor tumorale și metastazarea în mai multe tipuri de cancer. Dar mecanismul  acestei migrații limitate rămâne neclară”, au spus Profesorul Michael Yang Mengsu și Yeung Kin Man, Profesor catedră de științe biomedicale la CityU, care au condus cercetarea interinstituțională.

Ne propunem să studiem în profunzime mecanismul metastazei cancerului și să identificăm noi gene și proteine ​​legate de acesta” au adăugat ei.

Carcinomul hepatocelular (HCC), un tip de cancer la ficat, este cea mai răspândită și a doua cauză de deces cauzate de cancer la nivel global. Adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC), pe de altă parte, este un alt tip de cancer extrem de agresiv, care are o rată de supraviețuire la cinci ani de mai puțin de zece procente.

Echipa de cercetare a ales aceste două tipuri de cancer ca subiecte pentru studiul lor, deoarece împărtășesc caracteristica comună de a conține depuneri excesive de matrice extracelulară (ECM).

Echipa profesorului Yang a colaborat cu Spitalul al doilea afiliat al Universității Medicale Chongqing (CQMU). Pentru a-și începe analiza, ei au colectat specimene de la 153 de pacienți cu HCC și 63 de pacienți cu PDAC care nu au suferit chimioterapie sau radioterapie înainte de operație. Ei au achiziționat, de asemenea, linii celulare de cancer de ficat și pancreas uman de la National Institutes of Health din S.U.A.

Principala provocare a fost de a simula micromediul complex al cancerului”, a declarat Profesorul Yang.

Dar există o lipsă de modele de studiu pentru migrarea celulelor în mediu restrâns. Așa că am dezvoltat o serie de platforme multidimensionale și modele 2D și 3D in vitro și in vivo pentru a studia cuprinzător procesul de migrare a celulelor” a adăugat el.

Echipa de cercetare a efectuat o analiză transcriptomică folosind secvențierea de generație următoare (NGS) și analiza proteomică folosind cromatografie lichidă-spectrometrie de masă pe țesuturile HCC. Ei au descoperit în cele din urmă că LH1 este una dintre proteinele cele mai puternic exprimate în HCC în comparație cu țesutul sănătos din jurul acestuia.

Echipa de cercetare a creat platforme multidimensionale și modele 2D și 3D in vitro și in vivo pentru a analiza migrația celulară. Ei au folosit cipuri microfluidice pentru migrarea celulelor unice și colective și au variat rigiditatea hidrogelurilor pentru testele de invazie 3D pentru a imita micromediul complex al cancerului.

Cercetătorii au descoperit că LH1 a promovat migrarea limitată, viteza și capacitatea de invazie a celulelor HCC și PDAC.

Platformele și metodele pe care le-am dezvoltat oferă o abordare unică pentru a studia migrarea limitată a celulelor canceroase”, a spus Profesorul Yang.

Am demonstrat că LH1 promovează migrarea limitată și metastaza celulelor canceroase prin stabilizarea SEPT2 și că LH1 ridicat este asociat cu un prognostic prost al pacienților cu HCC și PDAC. Se așteaptă ca descoperirile să ofere o nouă țintă potențială pentru diagnosticarea cancerului și dezvoltarea de medicamente” a declarat el.

Studiul a fost publicat în revista Molecular Cancer.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente