Peste 300 de milioane de tone de deșeuri de plastic sunt produse anual.
Problema cea mai importantă a plasticului este ciclul de viață extrem de lung al acestuia și dificultatatea eliminării lui. În consecință, plasticul aruncat de fiecare dintre noi ajunge fie la groapa de gunoi, fie în oceanele și pădurile noastre. Un număr tot mai mare de activiști de mediu ne informează în legătură cu descompunerea plasticului în microplastice, care sunt ingerate de pești și alte viețuitoare marine – provocând distrugere în ecosistemele marine.
Microplasticele, despre care tot mai multe cercetări ne informează, au efecte negative și în rândul oamenilor. Există din ce în ce mai mulți pacienți cu tulburări ale sistemului digestiv care prezintă procente mai mari de microplastic în organism. De asemenea, plasticul a fost găsit și în placentele în care se află bebelușii nenăscuți și chiar și în biberoanele acestora. Microplasticele sunt în apa noastră și în mâncarea noastră.
Un nou studiu publicat în revista Journal of Renewable and Sustainable Energy, cercetătorii de la Universitatea Politehnică de Stat din California aduc în discuție o soluție pentru plasticul ce poluează planeta noastră. Piroliza catalitică, raportează cercetătorii, poate transforma deșeurile plastice într-o sursă valoroasă de combustibil. Piroliza se referă la descompunerea termochimică a materiei pe bază de carbon în absența oxigenului.
Cercetătorii s-au axat pe reciclarea plasticului și pe transformarea sa în alte produse cu ajutorul căldurii, care a întâlnit un catalizator și s-a transformat în produsul dorit, produs similar cu un tip de combustibil. Acest proces pirolitic transformă deșeurile organice primare într-un combustibil durabil sau într-o altă substanță chimică valoroasă.
“Partea inovatoare a experimentului este catalizatorul”, a declarat autorul Mingheng Li. “Catalizatorul este esențial pentru acest proces special de piroliză, deoarece este nevoie de un singur pas pentru a ajunge la produsul dorit ca și combustibil la temperaturi relativ blânde”.
Catalizatorul este o substanță care modifică viteza unei reacții chimice fără a suferi modificări sau a participa la reacție în sine. În acest studiu, catalizatorul a fost preparat prin scufundarea unui substrat de zeolit într-o soluție apoasă care conține nichel și tungsten, care ulterior a fost uscat într-un cuptor la o temperatură de 500 de grade Celsius. Catalizatorul sintetizat în studiu, împreună cu reactorul pirolitic, au funcționat la o temperatură de 360 de grade Celsius pentru descompunerea unui amestec format din pungile de plastic pentru cumpărături.
Procesul catalitic utilizat în acest experiment pentru deșeurile de plastic ar putea fi folosit și pentru a procesa alte deșeuri, cum ar fi gunoiul din grajduri, deșeurile municipale de tip solid sau chiar și uleiul de motor uzat petru a produce din acestea o sursă de energie utilizabilă.
“Acest proces de piroliză servește ca un pas definitiv în reducerea dependenței de combustibilii de origine fosilă”, a declarat Li.
În ultimul pas al cercetării, oamenii de știință au analizat produsul lor de tip combustibil cu motorină standard. Rezultatele demonstrează prin analiză cromatografică faptul că cele două sunt foarte similare.
Cercetătorii au constatat că produsul de piroliză era foarte asemănător cu un produs standard de motorină prin analiză cromatografică în fază gazoasă. Aceasta este un tip de cromatografie utilizat în domeniul chimiei analitice în vederea separării și analizării compușilor care se pot evapora fără a se descompune.
Plasticele și implicit, microplasticele, ne înconjoară viață iar poluarea prin plastic ne afectează sănătatea. Acest studiu deschide porțile unei oportunități majore pentru industrie. Dacă plasticul și resturile acestuia pot fi transformate într-o resursă utilă, precum carburantul, reciclarea lui ar deveni mai atractivă pentru mulți oameni din industrie, ceea ce ar putea însemna că mai puțin plastic va ajunge în oceanele noastre, în ceea ce bem și ceea ce mâncăm.
Articol de Victoria Nănău